Землю чекає глобальне потепління?

Стихійні лиха та аномальні погодні явища, які відбуваються в різних куточках нашої планети, вчені пояснюють глобальним потеплінням. «Треба звикати до високої температури у листопаді», – твердять синоптики. Вони зауважують, ще 15-20 років – і зими в Україні практично не буде.

– В останні десятиліття на території України спостерігається стійка тенденція до підвищення температури. Найбільше – у зимовий і літній періоди. Навесні і восени ці зміни відчуваються менше. Відсутність міжсезоння – одна з ознак глобального потепління. Природа поводиться не так, як завжди. Цього року весна тривала близько 50 календарних днів, хоча мала б бути набагато довшою – 70-85 діб, – зазначає директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

Його слова підтверджують науковці, які переконують, що Земля дійсно нагрівається. І виною цьому – людська діяльність та викиди вуглецю в атмосферу, а також масова вирубка лісів, які здавна вважалися легенями планети. Останнє є причиною 20% світового потепління у результаті загазованості, адже заважає поглинанню вуглекислого газу.

Начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко каже, що з 2000 року розпочалося потепління літніх місяців, особливо липня і серпня. Максимальних величин воно досягло у 2010 і 2012 роках. За словами фахівця, некомфортність цього явища українці вже відчули: почастішали випадки теплових стресів, зросло загострення хронічних хвороб. Крім того, потепління спричиняє підвищення посушливості клімату. Науковці б’ють на сполох, адже це може загрожувати вимиранням більше мільйона видів рослин і тварин.

Польський науковець Євген Голибард має свої пояснення кліматичних аномалій. Він стверджує, що за рахунок зміни нахилу осі обертання Землі географічні полюси суттєво зміщуються від центрального положення. Це доведено інструментальними дослідженнями на станціях «Сєвєрний полюс». Інакше кажучи, наша планета, як величезна дзиґа, щоразу більше розхитується і розігрівається.

До того ж, збільшення нахилу земної осі викликає планетарні порушення меридіональної циркуляції повітря, що супроводжується ураганами, смерчами та іншими екстремальними явищами. Саме в такий спосіб атмосфера намагається відновити свій сезонний баланс.

Підготувала Руслана ТАТАРИН

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>