У Суражі росте сосна Лесі Українки

Видатне хвойне дерево росте у селі Малі Садки на Шумщині. За переказами, біля сосни в урочищі «Суразька дача» перепочивали пасажири гужового тракту «Острог-Кременець». У 1907 році тут зупинялася Леся Українка з Климентом Квіткою. З тих пір дерево незмінно пов’язують з іменем славнозвісної поетеси. 30-метровій сосні майже 200 років. Обхват її стовбура становить 628 сантиметрів. Цікаво, що на висоті 0,3 метра стовбур розгалужується, утворюючи два могутні дерева.

Пам’ятка природи була номінантом на звання «Національного дерева України» і брала участь у Всеукраїнському конкурсі «Меморіальне дерево України». У номінації критерієм відбору слугував зв’язок дерева з відомою історичною особою, наявність легенд, популярність в народі. У результаті «сосна Лесі Українки» увійшла до переліку 17 Національних дерев України.

Світлана Клос,

Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>