У Дубно обновили фігуру Миколая, яку ховали від радянської влади

Дивом вціліла і відреставрована фігура святого Миколая, яка наразі зайняла своє місце в Дубні біля Свято-Іллінського собору, увінчала не тільки пам'ять про колишню, по-варварськи знищену, дерев’яну Миколаївську церкву, але й про інший людський вимір – благочестя, проявлене тими, кому наказали перетворити святиню в руїну, а вони насправді, не боячись кари, вчинили зовсім по-іншому.

На початку 70-х років минулого століття влада міста Дубна вирішила «прибрати» фігуру святого Миколая, яка височіла на місці колишнього середньовічного дерев’яного храму, закладеного, ймовірно, ще князем Острозьким. Відповідно до наказу «диверсію» належало провести так, аби ніхто з вірян не запримітив і «не підняв зайвого шуму». Отож виконання «таємного плану» поклали на дислоковану в Дубні військову частину, де в наявності був потужний кран та самоскид. Як належить військовикам, вони із завданням справилися пристойно – тільки ось не наяву, а за документальним звітом, в якому значилося, що «пам’ятник краном вирвано із землі та потоплено в болоті».

Насправді ж святиня опинилася в надійній схованці, про яку знали лише декілька людей. В тому числі й отець Арсеній Христюк, настоятель Дубенського Свято-Іллінського храму. Його авторитет, його колишня фронтова відвага, його стійкість в обороні православ’я, як зазначає нинішній настоятель собору отець Ігор Когут, стали своєрідним щитом для того, аби не дати атеїстам-партійцям закрити храм. Тому саме до отця Арсенія посеред ночі звернулися військові, повідомивши йому про план влади.

Із того часу минули десятиліття, залишалася в минулому боротьба проти релігії. Відповідно при українській незалежності збулася мрія отця Арсентія про те, що колись-таки схована фігура постане на землі і послужить людям. Зі схованки її перенесли на територію Іллінського храму, поставили напроти вівтаря, а влітку нинішнього року взялися за реставрацію. Таким чином хрест на постаменті став золотистим; давню ікону святого Миколая, вицвілу від часу й темряви, замінили новою – бурштиновою; благоустроїли нову місцину, на якій зависочів постамент. А недавно під час богослужіння фігуру святого Миколая було освячено.

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>