Чи маю право на зниження пенсійного віку?

«У 1990 році я брав участь у роботах з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Чи маю я право на пенсію за віком зі зниженням пенсійного віку?»

Георгій Карпович,

Рівненська область

Згідно зі статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на призначення пенсії за віком мають чоловіки і жінки після досягнення 60-річного віку.

Статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», визначені умови призначення пенсій зі зменшенням пенсійного віку особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення.

Зокрема, згідно з пунктом 1 статті 55 Закону, пенсії зі зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державних пенсій, призначаються учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у зоні відчуження з моменту аварії по 31.12.1988.

Оскільки Ви брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1990 році, призначити Вам пенсію зі зменшенням пенсійного віку немає законних підстав.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>