Що таке замісна терапія?

В Україні, як і в більшості європейських країн, протягом останніх 15 років виникли серйозні проблеми, викликані вживанням наркотичних речовин. Понад 90% зареєстрованих наркозалежних страждають саме від опіоїдної залежності. Досвід лікування свідчить, що не більше чверті від загального числа хворих, пройшовши лікування, утримуються від уживання наркотиків протягом тривалого часу (рік і більше). Інші або взагалі ухиляються від лікування, або невдовзі після нього повертаються до наркотиків.

Тривалі дослідження, проведені в США, Західній Європі та Австралії підтвердили, що замісна підтримувальна терапія для наркозалежних є найефективнішим методом у комплексі лікування та реабілітації хворих на опіоїдну залежність. У результаті численних випробовувань було з’ясовано, що внаслідок застосування цього методу істотно скорочується вживання заборонених опіоїдів, знижується рівень злочинності та смертності внаслідок передозування, а також зменшується кількість випадків поведінки з високим ризиком інфікування ВІЛ.

Замісна підтримувальна терапія опіоїдної залежності базується на позалікарняному підході, оскільки її можна проводити амбулаторно. У рамках стратегії зниження шкоди у Волинському обласному наркологічному диспансері реалізується програма замісної підтримувальної терапії для ін’єкційних наркозалежних препаратами бупренорфін та метадон. Вона дозволяє відмовитися від вживання опіоїдів, блокувати потяг до наркотику, зменшити ризик інфікування ВІЛ та іншими інфекціями, покращити соматичний стан, соціально адаптуватися. Всі учасники замісної підтримувальної терапії охоплені індивідуальним соціально-психологічним супроводом.

Також програма реалізується у Волинському обласному протитуберкульозному диспансері, Луцьких міських поліклініках №1, №2 та №2, Володимир-Волинській та Ковельській центральних районних лікарнях.

Микола ДАЦЮК,

заступник головного лікаря Волинського обласного наркологічного диспансеру

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>