На Рівненщині повстанців перезахоронили з невідомої могили в братську

Ще один відгомін до нашого сьогодення докотився від Гурбинського бою, найбільшого бою в історії УПА із загонами НКВС, в якому навесні 1944 року 5 тисяч повстанців прийняли бій із противником, у шість разів чисельнішим. Загалом ця баталія, епіцентром якої стало урочище Гурби, що в Здолбунівському районі, закінчився тактичною перемогою НКВС. Проте упівці змогли відступити і вийти з оточення. Щоправда, не без втрат. Так, поблизу хутора Поруб Березнівського району знайшли свій вічний спочинок 26 бійців. Майже сім десятків років пролежали їхні останки в безіменній могилі, аж доки пошуковці не натрапили на неї.

Наразі після ексгумації полеглих, яку здійснило Рівненське відділення Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять», відбулося перепоховання останків вояків УПА – в селі Грушівка Березнівського району. Відслужено панахиду, дано салют на честь полеглих, насипано курган над перезахороненими повстанцями. А над курганом постав тризуб, який колись був для вояків УПА символом боротьби за вільну Україну.

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>