Обережно – атакують шахраї-зеки

Обласна прокуратура застерігає волинян не довіряти телефонним дзвінкам шахраїв, які просять перерахувати чи передати гроші, щоб допомогти рідній людині.

Дзвінок на мобільний о третій ночі змусив лучанку-пенсіонерку не на жарт розхвилюватися. Якийсь чоловік представився працівником міліції і повідомив, що її син скоїв ДТП. Незнайомець сказав, що ситуацію можна залагодити, переславши на банківський рахунок 9 тисяч гривень. Жінка не роздумуючи перерахувала потрібну суму, адже на кону було майбутнє її дитини. Згодом з'ясувалося, що син потерпілої жодної ДТП не скоював.

Як зазначають у прес-службі прокуратури Волині, попри широку інформаційну кампанію волиняни й далі «ведуться» на вигадки шахраїв, які в більшості випадків перебувають у місцях позбавлення волі. Інформацію ж про жертв вони беруть у своїх співкамерників, а також черпають із газет – із рубрики «Оголошення», вибираючи телефони з повідомлень про надання послуг та продаж майна. Дзвінок із невідомого номера зловмисники часто пояснюють тим, що у близької людини розрядився телефон, або вона не може розмовляти, бо перебуває в лікарні. Ще одна версія - телефон вилучили працівники міліції.

Практикуючий психолог Ольга Лазаренко дає кілька порад як поводитися при розмові з шахраями. Зокрема необхідно уповільнити темп розмови (зазвичай вона відбувається у пришвидшеному темпі, аби не дати людині опам’ятатися), а тоді задати співрозмовнику запитання, які стосуються віку чи особливих прикмет вашого «постраждалого» родича (шахраям не відомі ці подробиці). Швидше за все на цьому розмова й закінчиться. Одразу після неї, задля самозаспоєння слід зв’язатися із «проблемним» родичем. Ну і не забудьте, звичайно, зателефонувати на 102. Згаяний час дає можливість зловмисникам уникнути покарання.

Приклад вдалої протидії шахрайству показали цьогоріч ратнівські правоохоронці. Як повідомив прокурор Ратнівського району Володимир Хилюк, зловмисник, відбуваючи покарання у Білоцерківській виправній колонії №35, зателефонував ратнівчанину та запевнив, що його син потрапив у ДТП. Для залагодження питання з міліцією та потерпілими попросив перерахувати на банківський рахунок 5 тисяч гривень. Той швиденько перерахував. Прийшовши ж у райвідділ міліції наступного дня, чоловік дізнався, що ніякого ДТП не було.

Шахрая судили у режимі відео-конференції. Згідно з вироком суду, за скоєння нового злочину під час відбування покарання за попередні йому додали ще півтора року позбавлення волі.

Завдяки злагодженим діям правоохоронців та вчасно накладеному арешту на банківський рахунок потерпілому повернули його кошти.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>