Рівнянки презентували «Кобзар», написаний червоними та чорними нитками

За 173 роки після першого виходу в світ «Кобзаря» Тараса Шевченка відбулися сотні перевидань цієї унікальної книги. Але ще жодного разу «Кобзар» не виходив таким, яким його представили в місті Рівному – у вишитому варіанті. Автори шедевру – місцеві майстрині Олена Медвєдєва та Анна Тимошок.

Задум щодо створення нового оригінального варіанту визначальної книги Тараса Шевченка у рівненчанок з’явився рік тому. Саме тоді вишивальниця та художниця об’єднали свої зусилля, аби створити не стільки мистецький креатив, як своєрідне бачення творчих потуг Тараса Шевченка через народні традиції. Відповідно намітилися творчі плани – кожну зі сторінок «Кобзаря» вишити кольоровими нитками. А також додати до оригіналу найпопулярніші картини Тараса Шевченка.

Основою для кожної зі сторінок став так званий дикий льон. На його сірому тлі виразно проглядається кожна із вишитих букв. А також кожна із вишитих найбільш значимих картин Тараса Шевченка. Серед них – ілюстрація «Звільнення апостола Петра з темниці», біблійний мотив якої перегукується з найбільшою подією в житті Тараса Шевченка – звільненням його з кріпацтва 1838 року.

Безперечно, поза увагою авторів вишиваного «Кобзаря» не залишитися й картина Тараса Шевченка «Катерина». Створена вона за мотивом однойменної поеми, найбільшого за обсягом твору, надрукованого в «Кобзарі» 1840 року.

 

– Як сприйметься наша книга у суспільстві, не знаю, – тривожиться Олена Медвєдєва, – але, за великим рахунком, ми постаралися втілити віковічні потуги великого Кобзаря в народознавчу оболонку, і, безперечно, хотілося б, щоб суспільство належно сприйняло цей задум. А поки що наш вишитий «Кобзар» пішов у мандри – від села до села, від району до району, від області до області. Чим більше люду ознайомиться з ним, тим більше, на мою думку, ближчим до людської душі стане Кобзар та його житейські й духовні настанови.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>