У Торчині відзначили 920-річчя утворення першої православної громади

Луцький районний деканат УПЦ КП відзначив 920-ту річницю першої православної громади в Торчині.

Святкування розпочалися багатолюдним хресним ходом із Пілганівською чудотворною іконою Богоматері – від початку селища до храму Апостола, першомученика архідиякона Стефана. У ньому відправили молебень перед цим образом.

Очолив богослужіння декан протоієрей Володимир Присяжнюк. Із ним правили настоятель парафії протоієрей Степан Деленів та інше духовенство благочиння.

Після молитви відбувся концерт церковних та народних колективів у місцевому Будинку культури. Зокрема, виступали хор священиків деканату, заслужений народний ансамбль пісні і танцю «Колос», звучали живі дзвони.

Із закликом оберігати свій осередок духовності та зміцнювати християнський дух звернувся до присутніх настоятель отець Степан. Він розповів, що перша православна громада в Торчині була заснована 1093 року, тобто майже за сто літ після хрещення Київської Русі. Нинішній храм продовжив церковну традицію, першу Літургію в ньому відправили у 1993-му. До того, починаючи з 1960-х років, селище не мало жодного храму: всі церкви були або спалені, або розібрані.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>