В адміністрації президента готують проект закону, який дозволить відправити Тимошенко на «канікули»

Юлія Тимошенко

Юлія Тимошенко

У законопроекті, який розробляє администрація президента, міститься норма про можливість відправлення на лікування екс-прем'єр-міністра. Але зарубіжна поїздка має використовуватися лише для покращення здоров'я. Гарантувати виконання цього пункту має приймаюча країна. Це означає, що німецька сторона повинна гарантувати, що екс-прем'єр буде лікуватися в «Шаріте», а не проводити замість цього прес-конференції у Бундестазі, пише «Українська правда» з посиланням на «Дзеркало тижня».

За даними джерела в АП, передбачається, що мова йде про внесення змін у Кримінально-виконавчий кодекс, які узаконять механізм надання «канікул» засудженим, які потребують стаціонарного лікування.

Особам, які відбувають покарання, а також їх родичам, адвокатам і представникам пенітенціарної системи буде надано право звертатися до судів з проханням надавати ув'язненим щось на кшталт «відпустки за станом здоров'я».

Прохання має підкріплюватися висновком лікарів, виданим або українським або закордонним медичним закладом. У цьому документі має вказуватися термін, ймовірно необхідний для лікування, а також може міститися рекомендація про лікування за кордоном, якщо необхідна лікарська допомога не може бути надана в Україні.

Час «лікувальних канікул» (якщо такі будуть дозволені судом) обмежені одним роком, проте передбачена можливість їх пролонгації.

Для продовження терміну лікування потрібне нове прохання і новий медичний висновок. Згідно концепції проекту документа, з проханням про пролонгацію до суду можуть звертатися сам засуджений, його родичі, лікарі або адвокати.

Місяці, проведені поза місцями позбавлення волі, не зараховуються в термін загального тюремного строку. Після завершення курсу лікування засуджений має повернутися до місця виконання покарання та «досиджувати» вирок.

Однак може і не повернутися: для пацієнта-в'язня передбачається можливість умовно-дострокового звільнення за станом здоров'я. Після закінчення лікування він може клопотати перед судом про таке звільнення на підставі медичного висновку про незадовільний стан здоров'я.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>