Українські та російські роботодавці спільно обговорили проблеми на митниці

Федерація роботодавців України (ФРУ) і Російський союз промисловців і підприємців (РСПП) підготували для урядів обох країн спільні пропозиції з полегшення доступу українських товарів на російський ринок. Пропозиції були підготовані за підсумками консультацій, які пройшли між ФРУ та РСПП 10 жовтня у Москві.

Учасники консультацій з боку українського і російського бізнесу наголосили на необхідності збереження і розвитку двосторонніх торгових та партнерських зв'язків, а також прогнозованості у змінах умов торгівлі між двома країнами.

“Необхідно мінімізувати заходи контролю по відношенню до сумлінних суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності”, - сказав в ході консультацій Заступник голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник. Він зазначив, що не дивлячись на полегшення процедури розмитнення українських товарів на російській митниці, до ФРУ ще продовжують надходити звернення підприємств-експортерів з приводу застосування до них посилених заходів митного контролю.

За словами Дмитра Олійника, це проявляється у неповерненні прийнятих на експертизу російськими митними органами сертифікатів походження товарів СТ-1, затримці у розмитненні, а також неповерненні внесених забезпечувальних платежів (умовне мито у розмірі 20-40% митної вартості товару).  «Збитки, які несуть ці експортери, призводять до значних фінансових втрат підприємств, скорочення обсягів експорту та можуть привести у подальшому до скасування багатьох зовнішньоекономічних контрактів із Росією», - зауважив Дмитро Олійник.

У відповідь начальник управління ризиків та оперативного контролю російської Федеральної митної служби В'ячеслав Голоскоков сказав, що митна служба Росії зверне увагу на адміністрування процедур, пов'язаних з перевіркою сертифікатів походження товарів СТ-1, що дозволить скоротити терміни перевірок, а також терміни повернення фінансового забезпечення. Крім того, В'ячеслав Голоскоков повідомив про те, що ФМС Росії готується до переходу на нову систему оцінки ризиковості діяльності суб'єктів ЗЕД за 5 категоріями, яка дозволить уникнути посилених заходів контролю товарів, що поставляються сумлінними суб'єктами ЗЕД.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>