США запустили в обіг нову суперзахищену 100-доларову купюру

Уряд США з 8 жовтня 2013 року ввів в обіг нову 100-доларову купюру. Вона втратила традиційний зелений колір і набула нових форм захисту. Власникам банкнот старого зразка можна не турбуватися: вони залишаться в обігу, їх не треба буде обмінювати на нові, відкликати їх теж ніхто не збирається, пише ZN.UA (http://dt.ua/ECONOMICS/ssha-vveli-v-obig-novu-100-dolarovu-kupyuru-129710_.html).

Тепер на купюрі переважають синій, сірий і оранжевий кольори. На банкноті з'явиласяся синя 3-D смуга, на якій буде зображено дзвін і цифру 100. На цій стрічці з голограмами крім малюнка Дзвону Свободи - одного з символів незалежності США - зображено чорнильницю мідного кольору. При нахилі банкноти під певним кутом чорнильниця змінює колір на зелений, а дзвін - зникатиме. Незмінним залишиться тільки портрет Бенджаміна Франкліна.

Всі ці нововведення підвищили вартість виробництва купюри з 11 до 14 центів. Але ФРС США змушена піти на такі витрати, оскільки вона зіткнулася з необхідністю підвищити захист купюри від підробок. Наразі триває виробництво старих фальшивих купюр, зроблених із надзвичайною точністю.

Нова купюра розроблялася з 2003 року. Старі банкноти будуть поступово вилучатися.

На даний момент американський долар є найбільш поширеною валютою у світі. Вона навіть є основною валютою в низці країн. Всього в обігу знаходиться 1,18 трлн доларів готівкою. За останні 5 років кількість доларів, що знаходяться в обігу, збільшилася на 42%.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>