«Чи отримаю допомогу при виході на пенсію?»

«Я все життя пропрацювала медсестрою у районній лікарні. Маю 30 років стажу. А останні три роки працюю на 0,5 ставки. Чи матиму право на отримання грошової допомоги в разі виходу на пенсію за віком?»
Галина, Волинська область

Згідно з пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», особам, які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (зокрема лікарі та середній медичний персонал), і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, у разі призначення пенсії за віком виплачують грошову допомогу, що не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.
Страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюють територіальні органи Пенсійного фонду України відповідно до вимог Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою за мінімальний страховий внесок, цей період зараховують до страхового стажу пропорційно до суми сплаченого страхового внеску.
Тобто у разі, якщо ваша заробітна плата після 1 січня 2004 року становила, наприклад, 50% розміру мінімальної заробітної плати, до вашого страхового стажу в цей період щомісяця буде зараховано лише півмісяця. Тому тривалість вашого страхового стажу буде меншою за календарну тривалість стажу роботи на відповідних посадах.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>