Олег Батюк: «Пріоритет держави – знайти дитині сім’ю на батьківщині»

На виконання завдань Президента уряд ухвалив низку надзвичайно важливих рішень в сфері розвитку та підтримки усиновлення, сімейних форм виховання, збільшення фінансування по догляду за дітьми-інвалідами, розвитку нових соціальних послуг для сімей з дітьми. Нині з майже 92 тисяч сиріт понад 75 тисяч виховуються в українських родинах. Скажімо, лише торік співвітчизники взяли на виховання в шість разів більше дітей, ніж усиновили іноземці. Тобто, пріоритет для держави – національне усиновлення. Україна системно працює над тим, щоб знайти для кожної дитини сім’ю саме на батьківщині. Наша держава поступово позбавляється статусу «донора» міждержавного усиновлення.

- Нинішнє реформування системи захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в Україні є одним із найуспішніших за останні 10 років, – вважає голова постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту і туризму Волинської обласної ради Олег Батюк. – Це факт, який офіційно визнали аналітики 25-ти країн Центральної та Східної Європи. Зокрема, за оцінками Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Україна чи не найперша серед країн пострадянського простору, де влаштування у сім’ї, а не інтернати, стало основною формою виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Недарма Президент України Віктор Янукович наголошує, що кожна українська дитина мусить отримати повноцінне виховання в сім’ї. Тобто, разом ми повинні зробити все, аби проблема сирітства і бездоглядності зникла, щоб у нас не було дитячих будинків, не було шкіл-інтернатів, після яких діти не можуть знайти себе в житті.

Останніми роками досягнуто певного прогресу у сфері соціального захисту дітей і сімей з дітьми: підвищено розмір державної допомоги при народженні дитини, запроваджено державну допомогу при усиновленні - грошові виплати при усиновленні прирівняні до виплат при народженні дитини, збільшено виплати на утримання цих категорій дітей, сформована мережа реабілітаційних установ, закладів соціального захисту. Все це вже привело до практично подолання безпритульності та скорочення кількості дітей в інтернатних закладах.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>