Держава спонукає до усиновлення та опікунства

30 вересня українці відзначили День усиновлення. Масове усиновлення на Волині розпочиналося в середині 1990-х років. Тоді було лише 6 прийомних сімей, а нині маємо вже 77. Заодно, діти виховуються у 20 дитячих будинках сімейного типу. Коли ж раніше було всього чотири подібних будинки. Однак, вони не мали відповідного соціального статусу. Про стан справ у галузі усиновлення розповідає начальник відділу Волинського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Жабченко:

– З упевненістю можемо стверджувати, що на Волині виконується завдання Президента України: забезпечити право кожній дитині-сироті та дітям, позбавленим батьківського піклування виховуватись в повноцінній родині, тобто, бути усиновленою, виховуватися в прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу, під опікою, піклуванням родичів і близьких. Зазвичай у волинських прийомних сім’ях діти виховуються до 18 років, щоправда, якщо навчаються у вузах – то аж до 23-х. Далі вони ступають на самостійний життєвий шлях. Однак, зважаючи на практику останніх років, можу запевнити: навіть після повноліття своїх вихованців прийомні батьки не полишають дітей, продовжують піклуватися й підтримувати їх.

Варто наголосити, що влада, відповідні соціальні служби й держава загалом допомагає та контролює створення прийомних сімей. Скажімо, перед усиновленням батьки проходять спеціальне навчання в обласному центрі соціальних служб дітей, сім’ї та молоді. До всього, кожні два роки прийомні батьки з досвідом підвищують у Центрі свою педагогічну кваліфікацію. Для цього ми долучаємо до навчання батьків фахівців із департаменту соціального захисту, викладачів із університетів, дитячих лікарів-терапевтів, психологів та юристів. Навчання проводимо щомісяця. Окрім цього, фахівці Центру теж кожні п’ять років підвищують кваліфікацію.

У кожній сільраді є фахівець із соціальної роботи. Цей спеціаліст гуртом із школою, громадою села з’ясовують причини неблагополуччя, допомагають або, зрештою, разом усіляко впливають на родину. І саме соціальний працівник мусить допомогти, порадити, згуртувати громаду для порятунку дитини в такій сім’ї. Заодно, на Волині триває дієва профілактика раннього сирітства. Наші фахівці працюють безпосередньо з майбутніми мамами. Якщо, наприклад, є повідомлення від дільничного лікаря, що якась вагітна мати хоче відмовитися від дитини, то соціальні працівники  всіляко сприяють, допомагають і пропонують соціальний та правовий захист майбутнім матерям. Щоб при живих батьках діти не сиротіли.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>