Як вибрати лампочку?

У магазині, де продають світильники та лампочки, стала свідком одного діалогу.

– Не цікавлять мене ваші вати. Скажіть краще, який світловий потік у цієї лампочки? Скільки люменів? – молода жінка різко перериває продавця, який солов’єм заливається, розказуючи про переваги, економність і яскравість світлодіодної лампи.

Продавець витріщає на жінку очі. Його люб’язність і доброта одразу сповзають з обличчя. Без усілякого інтересу він починає мляво шукати інструкцію. Розказувати про якісь люмени йому явно не хочеться. Певно, зрозумів, що впхнути цій жінці «супер-пупер економні нові лампочки» йому не вдасться.

Вона ж не заспокоюється, сама бере коробку з-під цього товару. І майже відразу починає соромити продавця:

– Ну от, навіщо ви мене обманюєте? Кажете, що ця світлодіодна на три вати світитиме як шістидесятиватна лампа розжарювання. Але ж тут написано 180 люменів. Це приблизно… п’ятнадцять ват… Якби вона світила як «шістдесятка», тут було б вказано 700 люменів, хіба ні?

Продавець починає зацьковано озиратися, а я ловлю себе на тому, що від здивування у мене щелепа відвисає.

– От люди, тільки й чекають, щоб надурити, – нарешті перейшла у відкритий наступ вона. – Думають, якщо жінка, то вона не розбирається у ватах і люменах. Накололи! Продали мені найдешевшу тьмяну лампочку за ціною найдорожчої «стоватки»! То тепер я уже знаю, що світловий потік «стоватки» – це не менше тисячі люменів!

І жінка, змірявши з ніг до голови продавця, гордо вийшла з магазину.

Щось і мені перехотілося купувати лампочку, за якою, власне, і прийшла в магазин. Піду краще дізнаюся про люмени. Виявляється, на це теж треба зважати…

Завідувач секцією освітлення одного з гіпермаркетів Луцька Олег Величко, якого попросила допомогти розібратися з лампочками, сказав:

– З люменами мало хто обізнаний. Звісно ж, знати про світловий потік не завадить, та все ж більшість покупців орієнтується на потужність, яку споживає лампочка у ватах, та встановлення відповідності з усім відомою «лампочкою Ілліча». Хочете, щоб вона прослужила вам довго – цікавтеся фірмою-виробником (бажано, щоб це не була китайська копія) і вимагайте відповідну гарантію. Отже:

= Звичайні лампочки розжарювання коштують в межах трьох гривень за штуку. Світитимуть вони до 1000 годин та й то за умови безперебійного і якісного (без стрибків напруги) електропостачання. Про якусь економію, певна річ, навіть мова не йде.

= Енергозберігаючі компактні люмінесцентні лампочки за формою нагадують звичайні лампи розжарювання. Проте споживають в 4-5 разів менше електроенергії, ніж стандартні: тобто лампочка потужністю 20 Вт (при видачі світлового потоку у 1100 люменів) даватиме стільки ж світла, як і звичайна на 100 Вт. Відповідно, і ресурс роботи більший – в середньому вісім тисяч годин. Є можливість вибрати спектр світла: яскравий білий чи м’який. Такі лампочки вже продаються з гарантією: від року до трьох, залежно від виробника. Ціна від 20 до 40 гривень.

= Світлодіодні – найсучасніше покоління лампочок. Екологічно чисті, бо на відміну від економних люмінесцентних, не містять ртуть. Вони дуже економні: при тій же «сотці» з тим світловим потоком у 1100 люменів споживатимуть лише 10 Вт. Деякі виробники дають 10 років гарантії на таку лампочку, а ресурс її роботи 15-20 років. Відповідно, і коштують вони 100-150 гривень.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>