Сланцевий газ – катастрофа для Західної України?

Івано-Франківська обласна рада не погодила Проект Угоди про розподіл вуглеводнів (видобуватимуться у межах ділянки «Олеська» на території області) між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» та товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська».

Таке узгодження з органом місцевого самоврядування, на території якого будуть розроблятися родовища сланцевого газу, вимагає Закон України «Про угоди про розподіл продукції». Проект Угоди підтримали лише 40 зі 114 депутатів облради, в основному наближених до влади (Партії регіонів, Української народної партії, партії «Наша Україна»). Не голосували депутати фракції «Батьківщина» та «Свобода».

Більшість прикарпатських депутатів не задовольнили аргументи міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького про те, що «головною перспективою є використання запасів газу з нетрадиційних джерел, зокрема сланцевого». Депутати наполягали, щоб Угода максимально враховувала інтереси краю. Для цього, за їхніми переконаннями, Івано-Франківська облрада повинна мати частку в Угоді не менше 25 відсотків, що дасть можливість створити позабюджетний фонд для розвитку громад.

Стурбувало депутатів і те, що згідно з проектом Угоди, якщо інвестор порушить законодавство, то держава, а отже й громада, зможе захищати свої права лише у Стокгольмському арбітражному суді. Але найбільше занепокоєння викликали ризики, пов’язані з розробкою родовищ сланцевого газу. Голова постійної комісії облради з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму Андрій Троценко зазначив: «На олеську ділянку припадає 70 відсотків питної води Прикарпаття. Якщо вона буде забруднена, регіон очікує екологічне лихо. Свердловини не будуть знаходитися на об’єктах природно-заповідного фонду, але горизонтальне буріння, передбачене в Угоді, може завдати їм шкоди».

Найбільше критичних зауважень пролунало щодо застосування технології гідророзриву під час видобутку сланцевого газу, особливо враховуючи рекреаційний, туристичний та сільськогосподарський потенціал регіону. Народний депутат України від партії «Свобода», голова парламентського комітету з питань екологічної політики Ірина Сех заявила, що «в Угоді прописані такі умови, які дозволять компанії «Шеврон» перетворити на болото і пустелю сотні кілометрів України».

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>