Чому змусили заплатити за проїзд дитини?

«Я інвалід дитинства ІІ групи по зору. У маршрутному таксі завжди їжджу безкоштовно, бо маю пільги. Влітку я поверталася з неповнолітнім сином з Рівного додому. Водій маршрутки «Рівне-Бутейки», якою ми їхали, змусив малого платити за проїзд. Чому?»

Ольга ГУТНИК, село Бутейки Сарненського району

Рівненської області

Згідно з частиною 1 статті 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», інваліди усіх категорій та діти-інваліди мають право на безоплатний проїзд у міському та міжміському пасажирському транспорті (крім метрополітену та таксі). Безкоштовний проїзд по праву надається пільговикам за наявності посвідчення. До того ж, існують «пільгові» та «напівпільгові» автобуси. Якщо «пільговим» маршруткам держава повністю компенсує кількість перевезених пільговиків, то «напівпільгові» перевозять безоплатно ту кількість пільговиків, яка визначена нормами. Автомобіль пасажиромісткістю до 20 місць може везти лише одну людину із посвідченням, до 50 місць – двох, а більше 50 – необмежену кількість пільговиків. Що стосується осіб, які супроводжують інвалідів, то право на безоплатний проїзд має лише та людина, яка супроводжує інваліда І групи.

Як повідомив власник маршрутки «Рівне-Бутейки» Володимир Литвинчук, його маршрут належить до «пільгової» категорії, й усіх людей, які мають право на безоплатний проїзд, вони возять безкоштовно. Решта пасажирів повинні оплачувати вартість проїзду у повному обсязі. Ця норма поширюється і на дітей, старших шести років. Для дітей віком від 6 до 14 років діє 25% знижка вартості проїзду у період з 1 жовтня до 15 травня. Щоправда, іноді водії з власної ініціативи йдуть на поступки і поза вказаним терміном перевозять дітей за меншу вартість.

Марія МАРТИНЮК

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>