Американці беруть від Землі в чотири рази більше, ніж потрібно

Екологи б’ють на сполох: людство має «екологічну заборгованість» перед Землею. Річ у тому, що вже цього року населення нашої планети витратило середній річний запас води, деревини і риби. Таким чином, для повноцінного життя людині потрібна не одна Земля, а півтори. А до 2050 року нам знадобиться вже цілих «дві планети».

У 1961 році землянам потрібно було тільки дві третини природного потенціалу – це був один з останніх нормальних років за рівнем споживання. Вже через дев’ять років забруднення навколишнього середовища і атмосфери почало призводити до перевищення «природного кредиту». Тож вперше екологічний борг був зафіксований 29 грудня 1970 року, але тоді дефіцит ресурсів складав всього два дні.

Експерти стверджують, що найбільші «екологічні борги» у світі за густонаселеним Китаєм. Але й інші держави з куди меншою кількістю жителів беруть «в борг» у природи не кількістю, але якістю. Наприклад, якби всі люди на Землі користувалися тими ресурсами, що й жителі США або Катару, то її виснаженість зросла б у чотири рази! Дивно, але саме американська еліта найбільше занепокоєна перенаселенням планети. А пристаркуватий чоловік англійської королеви заявив, що якби міг перевтілитися, то став би вірусом-вбивцею для людей, аби зменшити їхню кількість на Землі.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>