Як не захворіти у сиру прохолодну погоду – поради фахівців

Ми вже звикли сприймати простуду як постійну супутницю холодної пори року. Але виявляється її можна уникнути - головне добре підготуватись!

Звичайно, більшість простудних захворювань проходить без ускладнень, за умови правильного і своєчасного лікування. Однак варто погодитися, що профілактика захворювання завжди краще його лікування. Існують прості способи, як убезпечити себе від гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), ГРЗ та інших простудних хвороб. Ними з читачами "Вісника+К" діляться фахівці навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області Світлана Усик та Лілія Богданович.

Перші ластівки

Як правило, простудні захворювання починаються з нежиті. Обумовлено це тим фактом, що ніс відіграє роль найважливішого фільтра, який очищає повітря, що поступає в легені. На початку захворювання інфекція починає подразнювати слизову оболонку носа, через що відбувається її набряк і збільшується кількість виділеного слизу.

Нежить краще всього попередити. Не варто переохолоджуватися, так як це загрожує активізацією інфекцій в організмі. Також слід по можливості уникати контактів з хворими людьми. Важливим для профілактики є використання оксолінової мазі перед виходом на вулицю в сезони загострень простудних захворювань.

Другою ознакою простуди, що починається, як правило, виступає кашель. Найкраще буде задатися питанням - не "чим лікувати кашель?", А "як я можу уникнути появи кашлю?". Для профілактики необхідно мити руки, так як саме брудні руки є великим "провідником" бактерій в наш організм.

Загальні рекомендації

Лікування застуди, особливо тривале, нам ні до чого, тому слід намагатися попередити захворювання. Профілактика починається зі здорового способу життя. Стежити за собою варто не тільки "в сезон", а постійно. Існує кілька безпрограшних варіантів як підвищити імунітет.

По-перше, раціон. У меню варто додати свіжі овочі та фрукти, каші, м'ясо і рибу. Спробуйте відучити себе харчуватися всухом'ятку і щодня намагайтеся їсти теплу домашню їжу.

По-друге, спорт. Необов'язково одразу купувати абонемент у спортзал, можна почати з віджимань і качання преса вранці. Якщо Ви - людина не ледача, і біля Вашого будинку є парк, то кращих фізичних навантажень, ніж пробіжки, Вам не знайти. Заняття спортом зміцнює організм, завдяки чому імунітет може активніше протистояти вірусам та інфекціям.

Також приплив свіжого повітря у вашому будинку не тільки знизить ймовірність простудного захворювання, але і наситить киснем ваш організм. Вологе прибирання будинку також допоможе у справі. Воно ліквідує частину мікробів і вірусів. Якщо ви помічаєте за собою або членами вашої сім'ї схильність до застуд, то слід звернути увагу на предмети інтер'єру у вас в будинку. Добре вирощувати вдома живі квіти. Вони будуть активно переробляти повітря в кімнатах, насичуючи його киснем.

Якщо дотримуватися цих досить простих правил, можна залишатися здоровим і бадьорим протягом усього року!

 

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>