Студенти спілкувалися з Дмитром Павличком

Нещодавно у Кременецькому медичному училищі імені А. Річинського за участю учнів та студентів, викладачів відбулася цікава зустріч з Героєм України, відомим поетом і перекладачем, громадсько-політичним діячем Дмитром Павличком.

Дмитро ПАВЛИЧКО під час зустрічі

Дмитро ПАВЛИЧКО під час зустрічі

Український творець поезії щиро мовив, що за два дні до його активної участі і виступу на Установчому з’їзді Народного руху України 1989 року у Кременці він на могилі матері Юліуша Словацького Саломеї Бекю звертався до неї, як до рідної, віршем: «Мамо, поблагословіть мої слова на службу Україні…»

Дмитро Васильович підкреслив, що ми повинні знати, наскільки Словацький любив Кременець, оспівував його (наприклад, у поемі «Година думки»), розумів українську душу, любив і слухав українські народні, козацькі та інші пісні.

На цій же зустрічі він розповів, що кожного року 4 вересня приїжджає до Кременця, відвідує всі місця, пов’язані із життям та діяльністю символа польського національного духу Юліуша Словацького та його родини. У 1999 році, будучи послом України в Республіці Польща, робив усе, аби бібліотека імені Юліуша Словацького, яка перебувала й діяла у його домі, була перенесена у приміщення колишнього трикотажного ательє. Дмитро Васильович особисто брав активну участь у цьому перебазуванні й відкритті, становленні та діяльності Кременецького обласного літературно-меморіального музею Юліуша Словацького.

Заступник голови райдержадміністрації з гуманітарних питань Тарас Мельничук поцікавився у Героя України Дмитра Павличка, що він, враховуючи свій життєвий досвід, міг би порадити молодому поколінню в процесі становлення нашої держави? На що Павличко відповів:

– Передовсім, хотів би, аби ми всі, починаючи від Президента України, всюди відстоювали національні інтереси. А для цього треба чітко зрозуміти: що таке український національний інтерес, що таке українська нація!

Борис ФЕДИШЕН,

Тернопільська область

Фото Алли Ольшанської

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>