На Прикарпатті село тоне у фекаліях

На Прикарпатті в одному із сіл – надзвичайна ситуація: воно тоне у… фекаліях. Нечистоти стоять у підвалах будинків і заливають дитячий садок!

Проблема у Копанках Калуського району розпочалася два роки тому. Тоді хтось вирив посеред села траншею та вкрав каналізаційні труби, які йшли до очисних споруд. Відтоді нечистоти і почали потрапляти у землю – заливати людські підвали, «фарбувати» й «дезодорувати» воду у криницях…

У смердючій облозі опинилося сто п’ятдесят сімей (село має близько двох тисяч жителів, розташоване всього за кілька кілометрів від райцентру) та дитячий садочок. З власних підвалів фекалії селяни викачують самотужки, а от очистити криниці від нечистот не можуть, тому змушені довозити воду і для себе, і для побутових потреб, і для худоби. При цьому їм справно нараховують плату по чотири з половиною  гривні з людини і за користування каналізацією, і за водовідведення.

У підвалі дошкільного закладу фекалії піднялись на півтора метра! Малюки постійно скаржаться на сморід, але чим бідні вихователі можуть зарадити? Вони приміщення дезінфікують та провітрюють, навіть час від часу навіть парфумують повітря, аби перебити неприємний запах. Проте усі ці заходи дають лише короткотривалий результат.

Як влада допустила до виникнення такої ситуації? Сільський голова нічого не коментує – він попався на хабарі і має зовсім інший клопіт. Спробував пояснити голова Калуської РДА Василь Петрів:

– Мікрорайон, в якому виникла проблема, обслуговували очисні споруди «Оріани». Був дозвіл на демонтаж водопровідних труб, які йшли по-сусідству із каналізаційними. Однак ті, хто виконували роботи, «під шумок» забрали і каналізаційні. Скільки метрів чи кілометрів зникло – невідомо.

Селянам пообіцяли «найближчим часом» взятися за смердючу проблему. Мовляв, уже є підрядник та мають бути проплачені кошти на виконання робіт. Люди щиро вірять, що цього разу влада не лукавить і врешті врятує їх від лайна.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>