На згадку про сина береже пальму, якій уже 34 роки

На долю 73-річної жительки села Боремель Демидівського району Раїси Римарчук випали нелегкі випробування. Страшна війна в Афгані забрала життя її єдиного сина, залишила незагойну рану на серці. Як пам’ять про нього береже у величезному горщику грецьку пальму, котра нагадує про сина.

 

Велика радість прийшла у молоду сім’ю Римарчуків, коли народився синочок. Швидко промайнули роки дитинства, і ось повістка до військкомату засвідчила, що її дитина уже доросла. Красивий, у розквіті сил, стояв перед мамою юнак, зі слізьми випроводжала його в армію. Ніби відчувала, що невблаганна доля внесе свої корективи.

– Юрасику було б сьогодні 52 роки, – каже Раїса Григорівна, витираючи сльози. – Його привезли з далекого краю у цинковій труні. Такого людного похорону у селі, мабуть, ще не було. Коли дізналась про смерть єдиного сина, то всередині ніби щось обірвалося, втратився сенс життя.

Після цієї страшної біди доля й далі випробовувала цю терпеливу жінку на міцність. Не минуло й року, як Раїса Григорівна отримала другий удар в спину. Чоловік, який саме у цей час мав би стати найбільшою опорою для згорьованої дружини, вирішив розлучитися з нею, мотивувавши своє рішення тим, що їх уже нічого не зв’язує. З того часу і до сьогодні жінка самостійно бореться з буденістю та тяжким болем, що незагойною раною ятриться в душі. Розраду та спокій знаходить у церкві, де довгий час співала в хорі, та на могилі сина. Підтримку отримує від сусідів, родичів та друзів, які навідуються і намагаються допомогти.

На поличках її затишної оселі безліч світлин сина, він ніби весь час поруч. Чимало в домі вазонів, яким господиня віддає свої любов та увагу. В одній з кімнат аж до стелі дістає грецька пальма. Жінка каже, що їй уже 34 роки. Вона з трепетом ставиться до цієї рослини, бо посаджена була ще за життя сина, тож нагадує про нього. Тому виносити чи обрізати її не збирається.

Оксана БЕРЕЗЮК,

Рівненська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>