Восени українців порадують ціни на продукти

Вересень порадує українців зниженням цін майже на усі овочі і фрукти. Подешевшають також крупи, борошно, цукор, а запасатися варто тільки кашами, які в жовтні можуть подорожчати.

Хороший урожай цього року і, відповідно, конкуренція серед фермерських господарств, а також проблеми з овочесховищами сприяють стабільному пониженню цін майже на усю сільгосппродукцію, розповів «Вестям» експерт асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Остапчук.

За його словами, у вересні тішити око зниженням вартості будуть практично усі овочі, за винятком огірків. Втім, навіть цей овоч може подешевшати на 30-50 копійок - якщо вересневий урожай буде на рівні серпневого.

Продовжать дешевшати помідори - до місяця кінця вони досягнуть цінового мінімуму, втративши у вартості до 50 копійок за кіло, і у жовтні поступово почнуть дорожчати.

Також за інгредієнти борщового набору, які у вересні почнуть збирати повним ходом, ми платитимемо в середньому на 0,5-1 грн менше.

М'ясо і м'ясні продукти будуть за тією ж ціною, що і в серпні. За словами голови правління Нацасоціації виробників м'яса і м'ясопродуктів «Укрмясо» Володимира Попова, подорожчання кормів не передбачається, тобто і ціни на м'ясо не зміняться: «Вартість м'яса і виробів з нього і так іноді необгрунтовано завищена - в маркетах зустрічаються надбавки у розмірі 20-40% від закупівельної вартості, але виробник на цю ситуацію вплинути не може».

Також ось вже два роки не міняються ціни на курятину. На вересень запаси комбікормів є, підприємства працюють в звичайному режимі, тому ціни збережуться, розповів нам голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуненко.

За словами аналітика інформцентру «ПРОАгро» Ярослава Левицького, у зв'язку зі збором хорошого урожаю у вересні очікується зниження цін на усі види круп і борошно: «Гуртові ціни на гречку понижені на 25%, але велика спекулятивна складова на ринку, тому в магазинах гречка так сильно не подешевшає, максимум на 1 грн в роздробі». Аналогічна ситуація і з рисом, який ми зможемо купувати на 20-50 копійок дешевше.

На фруктах (яблуках, грушах, сливах) теж заощадимо. Їх цього року багато, тому стабільно дешевшати вони будуть увесь вересень - мінімум на 50 коп. за кіло або навіть на 1-2 гривні. Все більше на ринку кримського винограду, який порадує пониженням ціни на 1-1,5 грн за кіло. Баштанні дешевшати більше не будуть, оскільки велика частина урожаю кавунів і динь вже зібрана.

А ось імпортні вітаміни (ананаси, цитрусові), цілком імовірно, виростуть в ціні, припускає президент Украналітцентру Олександр Охріменко: «Можливе подорожчання імпортних фруктів. Це пов'язано з прогнозованим підвищенням курсу євро на початку осені, що відіб'ється на їх закупівельній вартості».

Зміни цін на молочні продукти(молоко, сир, сметану, вершкове масло і сири) не передбачається, розповіли нам в Асоціації молочників України. Навіть у разі збільшення закупівельних цін на молоко на 0,5-1% на роздрібному продажі це не відіб'ється, запевняють молочники. Стабільність цін, за словами експертів, забезпечують декілька обставин. По-перше, невелике подорожчання молока, пов'язане із закінченням сезону пасовищ, вже сталося в серпні. Крім того, кормами для худоби на вересень виробники забезпечені, а ціни на корми нового урожаю ще не сформовані.

Оскільки в 2012 році спостерігалося надвиробництво цукру, то в цьому посівні площі скоротилися, але дефіциту солодкого продукту не буде, розповіли в інформцентрі «ПРОАгро». Склади все ще заповнені торішнім цукром. У вересні зниження цін на нього буде пов'язано зі збором урожаю цукрового буряка і закінченням сезону активної консервації.

За прогнозами, ціна на цукор до жовтня складе 6-6,50 грн/кг і протримається на цьому рівні до травня. З рослинною олією ситуація схожа. За словами начальника відділу продажів одного з найбільших виробників олії Вагіфа Кулієва, урожай соняшника очікується хороший: «Ціни в опті вже знизилися на 40-50 коп. і очікується ще мінімум на 20. Якщо перекупники не стримуватимуть ціни, то до кінця вересня олія подешевшає на 70 коп".

Не підвищиться ціна на яйця, які в серпні трохи подорожчали, розповів голова ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуненко.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>