Чому у депутатів пенсія понад 15 тисяч, а в учителів – тисяча?

З таким запитанням зайшов до мого кабінету поважний чоловік. Представився Миколою Петровичем з Нововолинська. Прізвища свого називати не захотів. Почав розповідати про сусідку-пенсіонерку, яка 30 років пропрацювала вчителькою, а заробила 1200 гривень пенсії.

– Вона живе одиноко, дітей не має, і я їй ходжу допомагати, – каже Микола Петрович. – Бабця постійно хворіє, то їй навіть на ліки не завжди вистачає. Мушу позичати. Що ж це таке у нашій державі робиться: той, що чесно трудився, має копійки? А депутати, які лише на кнопки тиснуть, тисячі мають. Напишіть, у кого в Україні найбільша пенсія. Щоб народ бачив, що у нас є класовий поділ: на вищий світ і бидло.

Пан Микола був різкий у висловлюваннях, видно, давно накипіло йому на душі. Але чи стане йому легше, коли побачить у газеті розміри пенсій депутатів та інших чиновників? Проте прохання його виконуємо. Як і казав чоловік найбільше отримують наші «великі трударі» депутати. За офіційною інформацією Пенсійного фонду України, середній розмір місячної пенсії призначеної на підставі закону «Про статус народного депутата», становить 15 тис. 427,28 грн. В Україні станом на 1 січня 2013 року налічується 1019 народних депутатів-пенсіонерів. Водночас середня пенсія осіб, звільнених з військової служби, і працівників органів внутрішніх справ становить 2345,69 грн. 123 тисячі 268 державних службовців мають середню пенсію у розмірі 3102,95 грн.

– Чисельність суддів-пенсіонерів в Україні станом на 1 січня цього року становить 1419, середня їхня пенсія – 7795,42 грн. Крім того, 6145 працівників прокуратури отримують середню пенсію у розмірі 6684,51 грн, – повідомляє Пенсійний фонд.

А от середня пенсія для 79 тисяч 276 працівників освіти, станом на 1 січня цього року, становила 1119,89 грн.

Як бачимо, ці цифри говорять самі за себе. На жаль, ні я, ні хтось інший на перше запитання дядька Миколи конкретної відповіді дати не зможе. Її можна дати лише на загальнодержавному рівні. Там, як ми бачимо, активно працюють над «покращенням життя вже сьогодні», думаючи про забезпечену старість лише для себе, рідних.

Руслана ТАТАРИН

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>