Волинська облспоживспілка хоче судитися з нашою газетою?

Сплутали адресу. Пора братися вже за цю контору

Ще в березні в газеті «Вісник+К» (№13) був опублікований матеріал «Дернівським пайовикам набрид бардак в кооперації», в якому читачі видання піднімали болючі для них питання торгівлі у їхніх селах. Цей матеріал редакція надіслала для реагування у Волинську обласну прокуратуру, голові правління Укоопспілки, прокурору Ківерцівського району, голові Олицького споживчого товариства та керівництву Волинської облспоживспілки. Довго і терпляче чекали відповіді і от діждалися. Аж з Києва. Правда з Укоопспілки надіслали нам звичайну відписку, яку «змайстрували» в облспоживспілці, звинувативши газету у замовності.

Прокуратура каже: порушення є, а міліція, що – ні?

За 17 років, відколи всеукраїнське видання «Вісник+К» перебуває на газетному ринку, ніхто з читачів, ні з тих, хто реагує на критику в газеті, ще не звинувачував друкований орган у замовності. Нарешті знайшлися «мудрі» Колумби у Волинській облспоживспілці і відкрили Америку. І ось що вони відповіли на викривальні факти про бардак у їхньому царстві: «Правління Волинської облспоживспілки, розглянувши матеріали статті, повідомляє, що факти, які в ній викладені, не відповідають дійсності, що дає підстави вважати, що стаття є замовною зацікавленими особами з метою компрометації споживчої кооперації області. Окремі пайовики Олицького споживчого товариства дійсно зверталися до прокуратури Ківерцівського району, яка доручила перевірити дане звернення Ківерцівському РВ УМВС. Після отримання відповідних документів від

Олицького споживчого товариства, доцільність продовження перевірки було припинено за відсутністю події кримінального правопорушення… Фотографії кафе, які розміщені в даній газеті, змонтовано шляхом накладання двох фотографій… Виходячи з викладеного, правління Волинської облспоживспілки вважає, що підстав для подальшого розгляду чи глибокого вивчення даних матеріалів немає. Правлінню Олицького споживчого товариства запропоновано звернутися до суду з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації». Таку відповідь надіслала голова правління Волинської облспоживспіки М.Кандиба у Центральну Спілку споживчих товариств України. І жодної відповіді на питання, які хвилювали пайовиків. Зауважимо, що саме вони є нашими читачами. А не замовниками. І дивитися, як люди стукають в усі двері, а їх відверто ігнорують, боляче. До цих пір дернівські пайовики так і не отримали відповідь, скільки магазинів і за якою ціною продано по споживчому товариству, куди пішли кошти, отримані за майно, чи варто було купувати ще одне авто для товариства, якщо магазини стоять зруйновані, які магазини орендуються і скільки споживче товариство отримує від кожного з них коштів? У листі до редакції також піднімалося питання списків пайовиків та асоційованих членів: скільки їх є? Водночас пайовики хотіли отримати відповідь на такі питання: чи можливе переведення без заяви і попередження члена СТ в асоційовані члени; чи повинні бути на інформаційних стендах списки пайовиків; хто і коли приймає рішення про продаж майна? Якщо СТ існує за рахунок продажу основних засобів, то, може, ліквідувати таке споживче товариство і подільну частину розділити між його членами? На жаль, саме на ці питання ні пайовики, ні газета відповіді не отримала.

Де ходили покупці – величезні бур’янці

Де ходили покупці – величезні бур’янці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І ось ми знову в Дерно Ківерцівського району. Валентина Левашова, з якою зустрілися, розповіла, що пайовики ходять і далі по колу. У члени товариства вводять «приближених» до керівництва осіб, а реальних членів виводять в асоційовані без їх згоди. Пані Валентина каже, що так вчинили і з її чоловіком. Хоча у нього є гарантійне посвідчення на частку у майні товариства. А квитки асоційованих членів (вони на зборах не мають ухвального голосу), взагалі без дати вступу. Є порушення і з повідомленнями про збори. Їх пайовикам вручають із запізненням, через що вони не можуть на порядок денний вчасно подати свої, які їх турбують, питання. Тобто «футболять» простий люд, як можуть.

... і ось з такими сходами

... і ось з такими сходами

Не працює в орендованому магазині підприємець Жанна Бобровська – його викупила інша людина. Тепер її маленький кіоск тулиться неподалік.

Занепокоєні пайовики і перевіркою міліції, яка відмовила заявникам у відкритті кримінального провадження. Хоча ківерцівська прокуратура дала іншу відповідь: «В ході проведеної перевірки встановлено, що головою Олицького споживчого товариства не дотримуються норми статуту цього товариства, чим порушуються ваші права, як пайовиків, зокрема, щодо ознайомлення вас з результатами діяльності Олицького споживчого товариства, порядку та підстав переведення вас в асоційовані члени споживчого товариства, сплати обов’язкових пайових внесків, підстав доцільності та порядку відчуження майна Олицького споживчого товариства та розпорядження коштами, отриманими від його відчуження. У зв’язку із викладеним ваше звернення для подальшої перевірки та прийняття рішення направлено у Ківерцівське РВ УМВС...»

У магазинах зберігають сіно

У Мительному у колишньому магазині зберігають сіно

У Мительному у колишньому магазині зберігають сіно

– Міліція в односторонньому порядку провела перевірку, не зустрівшись з пайовиками, хоча ми готові були для співпраці. Ми навіть пішли б на те, щоб провести почеркову експертизу (навіть оплатили б її), адже у споживчому товаристві порушень дуже багато, підписи підробляють, – сказала Валентина Левашова. – Однак наше звернення в міліції проігнорували. Тому й дали таку відповідь-відписку. Буду незабаром в Києві і запишуся на прийом до керівництва Укоопспілки.

Звичайно, таке ігнорування людей, які десятиліттями працювали на споживче товариство, просто дивує. Адже в Законі про споживчу кооперацію говориться, що «діяльність споживчої кооперації будується на принципах добровільності, членства, демократизму, соціальної справедливості...» Однак де ж тут справедливість і демократизм?

Побували ми і біля занедбаного кафе у Дерно. Як було воно запущеним і зарослим бур’янами, так і залишилося. І вікна зяють розбитим склом. Проїхавшись деякими селами, побачили магазини, біля яких бур’яни в ріст людини. А у Мительно у сільмазі навіть хтось сіно зберігає. Це також майно споживчого товариства? Напрошується питання, кого облспоживспілка має подавати до суду: газету чи, може, самих себе, що заклади торгівлі зруйновані, а в руки пайовикам, які хочуть створити своє товариство, не віддають?

Магазин у Личанах в бур’янах...

Магазин у Личанах в бур’янах...

А в деяких селах магазини вже взагалі зникли. Є горбок, де колись стояв магазин, і в Дерно. Тепер на його місці – стіжок сіна. А от від свинарника, який належав кооперації, лишилася тільки недорозвалена стіна. Тож і керівництво Укоопспілки замість того, щоб вірити ось таким відпискам, які пишуть у Волинській облспоживспілці, краще б відірвало свої зади із насиджених місць у столиці і приїхало б у сільську глибинку. І наяву побачили б, як місцеві боси від кооперації добивають цю нещасну систему, котра колись процвітала, дерибанять безбожно і при цьому корчать із себе добропорядних, благочестивих. А людей-пайовиків, які все своє життя пропрацювали на цю систему, ні в гріш не цінять.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

Членські квитки без дати вступу і дати видачі

Членські квитки без дати вступу і дати видачі

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>