СБУ передала волинському музею ікону за 2,5 мільйона євро (фото)

Портрет німецького князя Йоганна Ангальт-Цербста, датований першою частиною XVI сторіччя, поповнив фонди Волинського краєзнавчого музею. Його передали на зберігання працівники обласного управління Служби безпеки України. За оцінками київських і волинських експертів з живопису, стартова ціна такої картини на аукціоні може починатися від 2,5 мільйонів євро. «Продажна» ж вартість є у два-три раза вищою.

Як розповів начальник УСБУ у Волинській області Володимир Мельникович, картину вилучили у пункті пропуску «Ягодин» 19 листопада 2012 року. Її намагався вивезти у Польщу лучанин, який, швидше за все, сам не знав реальної ціни цієї речі. Він ніколи не потрапляв у поле зору правоохоронців, як торговець антикваріатом чи живописом.

За словами оперативників, які вели цю справу, під час спроби контрабандного вивезення, картину добре замаскували. З неї, попередньо обгорнувши сірим папером, зробили днище для коробки. Щоб «картина-дно» не відвалювалась, її прикріпили трьома саморізами. Коробка була засипана продуктами, банками, яблуками. Зрозуміло, що виявити таку схованку було практично не можливо. Проте певну оперативну інформацію з цього приводу нібито мали прикордонники.

Чоловік запевнив оперативників, щоб придбав картину випадково за 1800 гривень. За спробу контрабанди особливо цінного предмету живопису чоловіка засудили до чотирьох років ув’язнення умовно.

Пізно ввечері, у день виявлення, портрет Йоганна Ангальт-Цербста доставили на експертизу у Волинській краєзнавчий музей. Тоді, як розповідає головний хранитель музею Наталія Пушкар, оглянувши картину, волинські фахівці навіть боялися назвати реальну вартість. Попередньо її оцінили у 300-500 тисяч доларів. Проте додатково відправили раритет у Національний науково-дослідний реставраційний центр України у Києві. Там дали висновок, що це робота першої половини XVI століття і її оціночна вартість в межах 2,5 мільйона євро. Проте там так і не наважились визначитись із авторством портрету.

Наталія Пушкар зі свого боку відстоює тезу, що картина належить пензлю німецького майстра тих часів Лукаса Кранаха Старшого. Ця унікальна тим, що вона не каталогізована, від чого її цінність тільки зростає.

Оскільки при транспортуванні картину пошкодили, на неї чекають реставраційні роботи, які триватимуть рік-два. З гарною рамою для неї обіцяв допомогти Володимир Мельникович. Коли портрет Йоганна Ангальт-Цербста виставкового вигляду, його помістять в експозицію картинної галереї Луцького замку. Ця картина стане однією з головних її перлин.

 

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>