Чи вигідно вирощувати бичків?

Володимир Бурчак переконаний, що знову господарів обдурили

Наша газета вже не раз писала про дотації господарям, які вирощують молодняк худоби до 15-місячного віку. Здавалося б, справа потрібна. Тим більше, що наша область серед лідерів з виплати цієї доплати. Однак у редакцію звернувся житель села Масловець Любомльського району Володимир Бурчак і сказав, що не все так ладно, як пишуть у газетах. Він, наприклад, недоотримав на всіх своїх бичків загалом аж три тисячі гривень.

Володимир БУРЧАК: «Чи потрібне державі якісне м’ясо?»

Володимир БУРЧАК: «Чи потрібне державі якісне м’ясо?»

– Мені вдома кажуть: не позорся, нікуди не звертайся, – зізнається Володимир Павлович. – А я ж не вимагаю вкрадені гроші, а тільки чесно зароблені, які недоплатили.

У нашій газеті є рубрика «На них тримається світ». Ці слова саме про Володимира Павловича. Адже він самотужки шукає собі заробітків, працює без вихідних і свят. Тільки одного сіна скільки треба накосити.

– А що робити? Працював у колгоспі, їздив на сезонні роботи, – розповідає. – Дізнався, що волинська порода худоби гарно набирає вагу. І вирішив: треба купити і годувати на м’ясо, адже держава обіцяє дотації. Тож, може, щось зароблю. Придбав у Ковельському районі кількох бичків. Минулого року їх здав по 17 гривень за кілограм, отримав і дотацію. Заплатили непогано. Тож понадіявся і на цьогорічні заробітки. Минулого року у квітні купив шість бичків (народжені вони у лютому), маю ще й двох своїх, корову. Думав, що на кожному зароблю по тисячі гривень дотації, коли догодую до 15-місячного віку. Документи у Головненську селищну раду здав у липні, кажуть, треба чекати ще три місяці. Згодом мені заплатили за шість місяців по 250 гривень за одну голову, а не по 500. Загалом, порахував я, недоотримав за всіх бичків три тисячі гривень. А тепер уже й 15-місячний термін пройшов… І де шукати правду? – бідкається селянин. – А за ці гроші я міг би купити для худоби дві тонни зерна. Адже на одному сіні доброго м’яса не отримаєш. Хоча і з ним цього року були проблеми. Літо дощами поливало. У теплу пору року я сінокіс майже не покидаю. На зиму привіз 15 причепів сушеної трави. Добре, що косарка є. Але ще потрібно подбати для худоби і про буряки, картоплю, зернові, адже «хімією» її не годую, тільки натуральними кормами.

Бідкається Володимир Павлович, а разом з ним й інші селяни, які приєдналися до розмови про нинішні ціни на живу вагу худоби. Заготівельників м’яса у селі не побачиш. А вгодованих бичків пропонують продавати по… 11 гривень за кілограм. Корів і того менше – по дев’ять гривень. Володимир Бурчак каже, що це відверте знущання, адже кілограм вишень коштував вісім гривень, а це ж худоба, біля якої треба ходити щодня більше року. Леонід Світящук з односельчанином згоден, бо також має проблеми зі збутом худоби, як і кожен у селі.

Володимир Павлович бере до рук калькулятор і швиденько підраховує: при такій ціні, як цього року, він втрачає на кожній голові худоби більше трьох тисяч гривень. А його бички, як золото, аж виблискують боками. Невже в державі не хочуть їсти якісного м’яса? Каже, якби ціна впала і на зерно, і на ковбаси в магазинах чи на м’ясо на ринках, і на пальне, то він би, може, змирився з такою ситуацією. Та де там… Ціни ростуть на все, тільки не на сільгосппродукцію. Влітку тільки за телячу печінку на привокзальному ковельському ринку просили аж… 50-60 гривень за кілограм. «Не дивуйтеся, що така ціна. То ж телятина…» – насуплювали брови продавці. Чи перекупники? А скільки коштує насправді телятина, селяни добре знають. Звичайно ж, не по 10 гривень за кілограм живої ваги і не по 60 гривень за печінку на базарі...

Володимир Павлович щодня виводить своїх бичків, кожному з яких і ймення дав, на пасовище. Зараз трава на луках посохла, то доводиться їх ще й підгодовувати. А коли приходить сезон худобу здавати, то за місяць-півтора варить їм аж котел каші. Каже, що з’їдають миттю: одному влив у жолоб відро, приніс другому, а у першого вже нема.

– Я за тими биками світу Божого не бачу. Подивлюся на село – корів зменшується. Аж душа болить. А тепер думаю, чи варто годувати худобу? Хоч Волинь і заявляє, що поголів’я ВРХ зросло, але при такій ситуації воно вже наступного року може в рази скоротитися. Переконаний, що в ситуацію, що склалася з цінами і з недоплатою дотацій, має втрутитися профільне міністерство і таки відстояти того, хто годує худобу.

Цей запит і адресуємо Міністерству агрополітики та продовольства України.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>