Рівненські медики винайшли новий спосіб видалення жовчного міхура

Лікарі Центру міні-інвазивної хірургії Рівненської обласної клінічної лікарні запатентували новий спосіб доступу при лапароскопічній холецистектомії (видаленні жовчного міхура), який робить операцію простішою та швидшою. Свій винахід рівняни представили на Міжнародному конгресі ендоскопічних хірургів у Відні.

Юрій Семенюк

Юрій Семенюк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завідувач Центру, доктор медичних наук, професор Юрій Семенюк розповідає, що над розробкою цієї методики вони працювали більше п’яти років. Усе почалося з того, що ординатору Володимиру Федоруку запропонували тему кандидатської дисертації «Профілактика інтраопераційних та післяопераційних ускладнень лапароскопічної холецистектомії в умовах гострого холециститу», а Юрій Степанович був його науковим керівником. В основу винаходу лікарі поставили завдання покращити доступ до об’єкта операції та зробити умови видалення жовчного міхура зручнішими. Довгий час свої дослідження дисертант перевіряв на спеціально розробленому макеті.

– Ефективність цього методу ми перевіряли, провівши п’ять тисяч операцій, під час яких не виникло жодного ускладнення, – розповідає Юрій Семенюк. – Ми довели, що наш спосіб кращий, ніж американський, яким нині користуються хірурги у всьому світі. Адже тепер зручніше підводити лапароскоп до органа, з яким працює хірургічна команда, краще видно елементи під час видалення, та й час операції скорочується. Також відсутні умови для перетинання інструментів, якими здійснюється витягування жовчного міхура.

Після майже року різноманітних експертиз рівняни отримали офіційне підтвердження, що український спосіб доступу при видаленні жовчного міхура дійсно є ліпшим. Це засвідчили і на Міжнародному конгресі у Відні, де хірурги представили свою розробку. Нещодавно цю методику почали практикувати й у інших медичних закладах України.

Марія Мартинюк,

м. Рівне

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>