Корів нема де пасти, бо все перерили копачі бурштину

Боротьба за землю розгорнулася у селі Жовкині Володимирецького району. Місцеві жителі намагаються врятувати свої угіддя від копачів бурштину, які тут цілодобово орудують. Бідкаються, через перериті пасовища змушені продавати худобу. З проханням протидіяти цьому бізнесу, кажуть, обійшли чи не усі інстанції.

 

Місцеві жителі розповідають, що протягом кількох останніх років ситуація з незаконним видобутком бурштину сягнула критичної межі. Мисливці за сонячним камінням орудують у селі цілодобово, а кількість порушених земель зростає з кожним роком удвічі. Бідкаються, на їхні зауваження старателі не звертають жодної уваги, а скуповувати сирець приїздять навіть китайці.

– Наші жителі особливо роботи не мають, завжди виживали за рахунок сільського господарства, – скаржиться селянин Віктор Пірук. – Люди завжди тримали по три-чотири корови, здавали молоко, з чого і жили. Тепер змушені продавати худобу, адже випасати її ніде, все довкола перекопано. Рити наші городи та пасовища їздять не лише з інших районів, а й з інших областей. Коли починаємо казати, що підемо в міліцію – погрожують розправою. Одному чоловіку в селі навіть руку зламали, коли став їх гонити. Тож іти у правоохоронні органи боїмося, хто зна, на що вони здатні. Шукаючи каміння, аж під будинки підкопи роблять.

Обурені селяни припускають, що незаконний видобуток бурштину «кришують». Нібито непрохані гості неодноразово хизувалися покровительством високопоставлених осіб.

Начальник УМВС України у Рівненській області заявляє, що така ситуація складається лише тому, що відсутня законодавча база з видобутку бурштину. Для великих користувачів, каже, це питання врегульоване, для малих – ні. Стаття 240 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони або використання надр), за якою затримують копачів, не дає права закривати їх в ізолятори тимчасового тримання чи камери попереднього ув’язнення. Тому, переконує генерал Василь Лазутко, у населення і складається думка, що мисливці за бурштином мають покровителів, які їх «відмазали».

– Я неодноразово піднімав питання незаконного видобутку бурштину у міністерстві, – пояснює головний міліціонер. – Проте це проблема місцевого характеру, тож і шляхи її вирішення треба шукати на місці. Ми відправляли туди наряди «Беркута», проте щойно стає відомо, що на нелегальні копальні їде міліція – ні копачів, ні мотопомп, за допомогою яких миють каміння, на місці немає.

Голова Володимирецької райдержадміністрації Володимир Ткачук каже, з цією проблемою місцева влада бореться понад двадцять років. Проте кількість копачів з кожним роком лише зростає. У районі створено міжвідомчу комісію у складі працівників прокуратури, міліції, органів місцевого самоврядування та лісового господарства. Проте результату їхньої роботи не видно. Причиною тому знову ж таки називає неврегульованість питання на законодавчому рівні. Єдиним виходом з цієї ситуації очільник району вважає створення громадської організації, яка б регулювала діяльність мисливців за сонячним камінням. Громада – не держслужба, переконує, вона може діяти так, як вважає за потрібне, аби тільки це було законно.

Натомість голові Жовкинської сільської ради Валерію Парейку така ідея не дуже подобається. Чоловік переконаний, створення громадської організації лише породить ще одну корупційну схему, проте аж ніяк не вирішить проблеми.

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>