Обновилася ікона – збудували капличку

У селі Гайки Ситенські Радивилівського району на городі біля старої напіврозваленої хатини виблискує куполами невеличка капличка.

Добра справа

Добра справа

Місцеві жителі розповідають, що звели її тому, що в оселі Теклі Перетятко колись обновилася ікона. В кімнаті, де це сталося, лежала важко хвора бабуся, і коли вона побачила диво, спокійно відійшла в інший світ. Було це за Радянського Союзу, тоді будь-які розмови про релігію жорстоко каралися. За кілька днів за обновленою іконою приїхали енкаведисти і забрали її нібито на експертизу. Довго люди не чули, де зберігається святиня. Коли стала незалежна Україна, дізналися, що ікона перебуває у Свято-Успенській почаївській лаврі. Хресним ходом її перенесли у храм села Ситне. Його настоятель отець Дмитро подав ідею на місці, де обновився образ, звести невеличку капличку.

– Це звичайний образ, яким колись благословляли на шлюб. Він оновився у 1949 році, у суботу перед Зеленими святами, – розповідає отець Дмитро. – На честь 50-ліття тієї події ми вирішили звести капличку. Задум підтримала громада, кожен приніс пожертву на добру справу. А племінник власниці оселі Марко віддав землю, щоб на ній почали будівництво. Швидко постала маленька акуратна капличка. У будь-який час віряни можуть зайти сюди помолитися. А щороку на третій день Зелених свят із Ситненського храму сюди йде урочиста процесія, проводиться богослужіння.

Руслана ТАТАРИН,

Рівненська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>