Волинь стала флагманом вирішення проблеми серцево-судинних захворювань

Волинь стала першим регіоном в державі, де комплексно підійшли до вирішення проблеми серцево-судинних захворювань. У 2011 році було розроблено і затверджено комплексну регіональну програму запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард – здоров’я вашого серця» на 2011-2013 роки. Про результати впровадження Програми розповів керівник обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису, доктор медичних наук, професор Андрій Ягенський, який до того ж є науковим керівником координаційного центру програми «Волинькард».

У 2011 році на реалізацію Програми з обласного бюджету виділено майже 1,9 млн грн, у 2012-му – 1,8 млн грн, цьогоріч заплановано використати 3,4 млн грн.

Андрій Ягенський розповів, що в обласному центрі кардіоваскулярної патології та тромболізису завдяки розчиненню тромбів у судинах ставлять на ноги 50-60 хворих з інфарктами. Тромболізис проводиться безплатно. Ліки, що розчиняють тромб, вміють вводити фахівці реанімаційних відділень майже у всіх районах, та навіть фахівці бригад екстреної медичної допомоги. Окрім цього, вперше на Західній Україні в Луцьку взялися робити тромболізис хворим із ішемічним інсультом. «Головне, щоб пацієнт звернувся якомога раніше. При інфаркті так зване часове вікно, протягом якого доцільно вводити препарат, становить 6-12 годин. При інсульті часове вікно – всього 3 години. Завдяки програмі «Волинькард» тромболітики для хворих на інсульт є, і вони безплатні», - наголосив він.

Як інформує пресс-служба Волинської облдержадміністрації, за останні три роки волинські лікарні отримали надсучасного діагностичного обладнання майже на 53 мільйони гривень. За ці кошти придбали високотехнологічне обладнання для двох кардіоцентрів: кардіохірургії – на базі Волинської обласної клінічної лікарні, а також тромболізису і кардіваскулярної патології – на базі Луцької міської клінічної лікарні. Так, у 2011-2012 роках  Волинь отримала два ангіографи, магнітно-резонансний томограф, 16-сканний комп’ютерний томограф.

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>