Де будуються, там справи йдуть добре

Будівництво – це та галузь, яка є показником економічної ситуації і рівня країни. Адже коли економіка розвивається повільними темпами, одразу помітний і спад будівництва. Зрештою, усім зрозуміло, що будь-яке будівництво чи ремонт може дозволити собі небідна людина. У другу неділю серпня українські будівельники відзначають своє професійне свято. Цікаво, з яким настроєм вони підходять до нього? Про це попросили розповісти керівника відомого на Волині будівельного підприємства «Житлобуд-2» Леоніда Стефановича.

Леонід СТЕФАНОВИЧ

Леонід СТЕФАНОВИЧ

– Професійне свято за будь-яких обставин є святом. А коли працюємо нормально, то відзначати його ще краще, – з приємного розпочинає розмову Леонід Степанович. – На цей час того страху, який мали декілька років тому, немає. Адже уклали договорів десь на суму 180 мільйонів гривень. Зрозуміло, не лише на цей рік, а й на наступний. Ситуація змінилася після того, як держава почала замовляти об’єкти соціального захисту. Сьогодні не тільки ремонтуємо, а й будуємо нові садочки, школи, лікарні. Зводимо школу в Любохинах Старовижівського району, у Житнівці Камінь-Каширського. Здали садочок в районі 55-го кварталу у Луцьку, а тепер будуємо тут школу. Сподіваюся, що фінансування дозволить здати її наступного року. Хочу звернути увагу, що сільські школи тепер не гірші за міські – вимоги до будівництва ті самі.

В онкодиспансері у Луцьку робимо «маленький реактор» для променевої терапії. Точніше, це реконструкція відділення променевої терапії для лінійного прискорювача. Стіни цього «реактора» товщиною від 1,5 до 2,5 метра. Закінчуємо також реконструкцію приміщення для екстреної допомоги, де теж все робиться на вищому рівні. Готується до здачі сучасна лабораторія у тубдиспансері, на стадії завершення боксове дитяче відділення теж у тубдиспансері для важкохворих і звичайне дитяче відділення. До Дня Незалежності здамо Будинок культури у селі Вересневе, який ремонтується за кошти міста.

Леонід Стефанович переконаний, що за фінансування, яке йде з державного бюджету у Волинську область, найперше треба подякувати нашим депутатам і Борису Клімчуку. Бо, на його думку, сьогодні гроші треба вміти «вибити». Розповідати, що нема коштів – найлегша справа. Той, хто проявляє ініціативу, гроші завжди має. Якщо у 2007 році обсяги виробництва «Житлобуду-2» склали (без ПДВ) 37 мільйонів гривень, то після кризи вони значно спали (у 2009 році до 10 мільйонів). Та вже минулого року зросли до 43 мільйонів гривень.

Житлове будівництво навіть тут не рекламують, хоча зараз «Житлобуд-2» зводить цілий мікрорайон біля Північного ринку. Їхні сучасні будинки з хорошим плануванням розкуповуються швидко, тим паче, що ця фірма-будівельник відома лише з позитивного боку. В одному з цих будинків за кошти «Житлобуду-2» робиться недільна школа, яку передадуть православній громаді.

Давно відомо, що найбільше у будь-якій справі залежить від керівника чи організатора. Важливий не лише професіоналізм, а й вміння працювати з людьми. На думку Леоніда Стефановича, керівник повинен вміти швидко давати відповідь. Є речі, які треба вивчити, але у більшості випадків треба визначатися одразу. А ще вміти сказати «так» чи «ні», приймати рішення і бути ризиковим, бо немає бізнесу без ризику.

Але й немає сумніву, що якісну роботу може забезпечити лише професійний колектив. Колектив «Житлобуду-2», який уже 16 років очолює Леонід Стефанович, – це понад 300 людей. Плинності кадрів тут немає, а це говорить про те, що люди задоволені тутешньою атмосферою і заробітною платою (отримують в середньому 3000 гривень в місяць). Важливо, що здібним і працьовитим є можливість для кар’єрного росту. Багато нещодавніх випускників уже стали заступниками директора підприємства, начальниками дільниць.

Хочеться сподіватися, що будівництво загалом і ТзОВ «Житлобуд-2» з кожним роком лише процвітатимуть і радуватимуть нас красивими сучасними будівлями.

Леонід СТЕФАНОВИЧ, закінчивши Львівський будівельний технікум 1982 року, трудову діяльність розпочинав майстром БУ «Житлобуд-2». У 1985 році переведений на посаду начальника дільниці. З 1997 року – директор ТзОВ «Житлобуд-2». За багаторічну добросовісну працю, значний внесок у розвиток розбудови Волині неодноразово нагороджувався дипломами, почесними грамотами, Подяками Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Волинської облдержадміністрації та Луцького міськвиконкому. У 2008 році нагороджений знаком «Почесний працівник будівництва та архітектури» Міністерства регіонального розвитку та будівництва. У 2009 йому присвоєно почесне звання «Заслужений будівельник України».

 

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>