На Волині відбувся національно-патріотичний табір «Згоранська варта»

На озері Велике Згоранське відбувся національно-патріотичний табір «Згоранська варта». Захід, який уже втретє організовує Любомльська районна організація ВО «Свобода», стає традиційним і щороку збирає все більше учасників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Офіційна частина заходів розпочалася з хресної ходи до місця бою героїв УПА з німецькими загарбниками. Як встановили дослідники, 16 липня 1943 року близько десятка упівців напали на німецьку автоколону, що збиралася вивозити місцеву молодь на каторжні роботи до Німеччини. За інформацією німецької канцелярії, після того бою окупанти змушені були замовляти 43 труни. Загинули і четверо упівців на чолі з Володимиром Кушніром, котрий кулеметним вогнем прикривав відступ побратимів.

На камені-стелі біля підніжжя хреста на місці загибелі упівців нині викарбувані рядки із Євангелія від Івана: «Ніхто не має більшої любові над ту, як хтось покладе душу свою за друзів своїх...». Текст коротко розповідає про обставини того бою. Панахиду по загиблих відслужив настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ Київського патріархату з Любомля отець Віктор. По тому відбувся мітинг, який вів заступник голови Любомльської районної організації ВО «Свобода» Богдан Зосимчук. У вшануванні пам’яті героїв узяли участь народні депутати України від ВО «Свобода» Євген Мельник і Валерій Черняков, депутати Волинської обласної ради Олександр Пирожик, Святослав Боруцький, Олександр Бик, депутати Любомльської міської та районної рад, представники громадськості.

Як повідомили у прес-службі Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода», під час таборування відбулися ряд культурно-масових заходів та спортивних змагань, зокрема гра-квест «Диверсанти», українська дискотека біля повстанської ватри, турнір зі спортивної риболовлі. Найвправнішими рибалками виявилися Віктор Хацер (Любомльський район) та Володимир Волошин (Старовижівський район). У турнірі з міні-футболу першість розділили команди Ковельського району (капітан – Юрій Мельник) та збірна Ратнівського і Луцького районів (капітан – Сергій Коваль).

В емоційно драматичному турнірі з перетягування канату перемогу святкували збірна Луцька та Любомльського району (капітан – Олександр Пирожик) та команда Ковельського району (капітан – Юрій Мельник). У турнірі з жиму 16-кілограмової гирі найсильнішими були Віктор Хацер (Любомльський район) – 60 разів, Ігор Баранчук (місто Луцьк) – 35 разів, Юрій Поліщук (Ковельський район) та Сергій Коваль (Ратнівський район) – по 25 разів. Титул найактивнішого учасника змагань дістався Вячеславу Тарасюку із Ковельського району.

Всі учасники змагань отримали призи та нагороди від організаторів свята та його спонсорів: від туристичних наметів і рибальських вудок – до свободівської символіки.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>