На Волині центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф готовий майже на 100%

Про стан реалізації на Волині Закону України «Про екстрену медичну допомогу» йшлося на прес-конференції для місцевих ЗМІ, яка відбулась на території новоствореного та уже збудованого Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Луцьку.

Спікерами на прес-конференції були: начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк, заступник директора департаменту житлово-комунального господарства та будівництва  ОДА Михайло Харко, головний лікар комунального закладу «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олег Куц та директор ТзОВ «Житлобуд-2» Леонід Стефанович.

Як розповів Ігор Ващенюк, загалом на створення та роботу Центру держава передбачила Волині 54 млн грн, в тому числі – понад 7 млн грн на медикаменти для карет швидкої допомоги. «Сьогодні ми не знаємо, що таке відсутність ліків у швидких. Поступово оновлюється автопарк «швидких». Приблизно 30 машин закупимо за кошти держави, вісім матимемо від меценатів. Загалом упродовж двох років плануємо повністю оновити карети швидкої допомоги. Наразі є 120 «швидких». У каретах швидкої допомоги навіть буде обладнання, за допомогою якого можна робити знімки та миттєво передавати інформацію в електронну картку пацієнта », - зазначив начальник управління охорони здоров’я ОДА.

За словами Михайла Харка, інвестиція у реконструкцію цього соціального об’єкта сягнула 5 млн грн. Залишилось ще встановити сервісне обладнання, яке Центр отримає в рамках національного проекту «Вчасна допомога», а також відеоспостереження, систему кондиціонування, завершуються роботи з монтажу дизельного генератора.

За інформацією прес-служби облдержадміністрації, уже відбулося підписання акту прийому передачі приміщення Луцької станції швидкої допомоги в обласну комунальну власність. Ключі від оновленого закладу вручили начальнику Центра екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олегу Куцу.

Він розповів, що в Центрі працює 68 бригад швидкої допомоги, 1005 медичних працівників, із них 95 лікарів та 429 молодших медичних спеціалістів. Для їх роботи значно покращили умови: обладнали кімнати для переодягання та харчування, душові кабіни.

За добу фахівці обслуговують 649 викликів. Водночас Олег Куц наголосив, що усі працівники Луцької станції швидкої допомоги автоматично перейшли працювати у новостворений Центр, та й наразі ще триває підбір  кадрів.

За півроку бригади єдиної обласної диспетчерської здійснили 114843 виїздів, з яких 78,9% зареєстровані як екстрені випадки.  Усі бригади «екстренки» забезпечені корпоративним мобільним зв’язком та дотримуються нормативів доїзду до пацієнта по місту за 10 хв., а в сільській місцевості до 20 хв.  30% автомобілів забезпечені GPS-навігаторами, передбачено забезпечити 100% за рахунок видатків обласного бюджету до 1 вересня 2013 року.

Загалом заплановано створити ще 22 пункти базування бригад екстреної медичної допомоги, з них 10 - у 2013 році насамперед у сільській місцевості.

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>