Дід над Тисою

Лікує печінку і кишечник зіллям, а чоловічу силу – сушеними бджолами

Дід над Тисою, як себе називає Йосип Іванович Панця, вже 24 роки живе неподалік райцентру Хуст у колишній зоні відпочинку (в бік села Велятин). «Втік від цивілізації, – просто пояснює. – І мені у цій хижі не страшно. Я тільки Бога боюся», – зізнається. Та й тут, у гущавині лісу, травника знаходять немічні і хворі, які їдуть до нього звідусіль.

Йосип ПАНЦЯ заготовляє трави

Йосип ПАНЦЯ заготовляє трави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А до того Йосип Іванович сорок років вчителював, вів у школі краєзнавчий гурток, не раз їздив з дітьми у Карпати. Тож не забувають свого педагога колишні учні, завжди вітають з днем народження. Щодня до діда навідуються з гостинцями дружина, дочка, внуки та правнуки (син помер). Лише коли лютують морози, їде у Хуст, а так цілий рік живе у безлюдній місцині, у спокої і тиші, збирає трави та лікує людей.

– Ще коли був дітваком, з бабцею ходили в гори шукати зілля. Вона мені й відкрила багато народних рецептів. І бабцю, і маму люди називали «знахарками», але вони не ворожили, а зналися на травах, – згадує Йосип Іванович.

Трави заготовляє за спеціальним календарем. Якусь бере з корінцем, з іншої зриває пелюстки чи цвіт. Це дуже важливо, бо рослинка може як допомогти, так і зашкодити.

– Із зіллям гратися не можна, – застерігає цілитель. – Одне вбиває, інше викликає галюцинації. Отак увіллють відварчику у самогон – і побачиш відьму чи нечистого.

Йосип Іванович переконаний: щоб лікувати народними методами, потрібно обов’язково знати анатомію, адже трави по-різному впливають на організм. Тож вивчав офіційну медицину, особливо за старовинними підручниками. «От «Анатомія» 1882 року видання – це у цілительстві як «Отченаш», – каже. Показує нам і сторічну російськомовну книгу з Каліфорнії «Как помочь больному человеку», де описані народні методи. Її подарував Йосипу Івановичу професор з Берліна, який у нього лікувався, а дізнався про хустського травника з телебачення.

– Це дуже цінне видання, – розповідає. – Один лікар давав мені 500 доларів. Кажу: «Пробач, дітваку, ця книга – щоб люди по ній вчилися, зніми її на ксероксі – і будеш мати». Але він хотів, щоб була тільки в нього, тоді я йому відповів «по-нашому».

Йосип Іванович полюбляє розмовляти на медичні теми з лікарями (і навіть сперечатися), які часто до нього направляють хворих із курорту Шаян. Запевняє, що приїздять до його хижі і прості люди, і народні депутати, і міністри, був і колишній президент. Одні приходять з медичним заключенням, а іншим сам ставить діагноз – за кольором та станом шкіри, нігтів, п’ят. Призначає курс лікування, після чого рекомендує робити перерву, бо «потім організм не хоче працювати, а звикає до «халтури».

Цілитель радить тим, у кого занижений тиск, вживати сухі червоні вина. Це корисно і для печінки, особливо якщо додати у вино ложечку меду. Скільки себе пам’ятає, завжди пив лише трав’яні чаї, полюбляє з таким складом: цвіт бузини та акації, молоді пагони смерічки, подорожник, підмаринник, лимон, цукор. Травами найкраще лікує, як сам вважає, печінку, нирки, жовчний міхур, підшлункову. До речі, і чоловічу силу повертає – сушеними бджолами, які варить за спеціальним рецептом. Щоб не бути «слабодіючим мужчиною», Йосип Іванович радить мати повноцінне інтимне життя, їсти петрушку і взагалі зелень, не курити, краще замість цигарки перекинути чарочку горілки. Лікує і жіночі хвороби, і безпліддя, якщо, звичайно, людина не буде про себе казати неправду, бо тоді важко допомогти.

– Хто знову став здоровим через мене, нехай від душі дякує Богу, я – лише його знаряддя і слуга, – каже цілитель. – А мені нічого не треба, бо у мене все є…

Олена ПАВЛЮК,

Закарпатська область

Фото автора

Поради від травника Йосипа Панці

* Трави слід збирати не ближче, ніж за 150 метрів від залізниці та електроліній.

* Пити трав’яні чаї, бо магазинні вважає отрутою.

* До 50 років не курити зовсім (це негативно впливає на чоловічу потенцію).

* Їсти сало і цибулю, а також побільше зелені. Часник не жувати, а ковтати – він потрібен не у шлунку, а в кишечнику, де бореться з мікробами.

* У кого занижений тиск, пити сухі вина («Бича кров», «Ведмежа кров») по 30 грамів двічі на день.

* Бути оптимістом, частіше посміхатися, говорити добрі слова і молитися.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>