Археологи уже п’ять років шукають Рай під Шацьком

Протягом липня у селищі Шацьк на території багатошарового поселення в урочищі «Сад» працювала Шацька рятівна археологічна експедиція ДП «Волинські старожитності» під керуванням Сергія Демедюка. Досліджено 100 квадратних метрів пам'ятки. У розкопі виявлено 50 різночасових об'єктів: ранньозалізного віку, римського часу, давньоруського періоду. Серед цікавих знахідок: кремяний наконечник стріли і бронзове шило лужицької культури. Також виявлено окремі знахідки  більш давніших за час існування поселення епох: мікролітичні вироби доби мезоліту і фрагмент крем'яного долота мідного віку. Проте слідів поселення цих епох поки-що не зафіксовано.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Центральну частину археологічної пам'ятки «Багатошарове поселення та городище давньоруського часу в урочищі Сад» на східній околиці селища Шацьк займає давньоруське місто Рай. Воно двічі згадується в Іпатіївському літописі у 1255 та у 1287 роках.

Відповідно до літопису у містечку Рай князь Володимир Василькович складав свій заповіт.

Паралельно з археологічними дослідженнями студенти проходили етнографічну практику під керівництвом кандидата історичних наук Алли Дмитренко, досліджуючи народну та традиційну культуру населення Шацького поозер'я.

Як повідомляють у прес-центр ДП «Волинські старожитності», цьогорічний сезон став ювілейним для археологів. Пам'ятку відвідали колеги із Казахстана, Польщі, Харкова, Ужгорода.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>