На воротах у селянина квітнуть троянди

Світлана та Петро КЛИМЦІ біля своєї оселі

Світлана та Петро КЛИМЦІ біля своєї оселі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хату Петра Климця у селі Велике Вербче Сарненського району відшукати неважко – вирізняється ошатними металевими воротами, прикрашеними трояндами. Цю красу господар створив сам, хоч професійним ковалем ніколи не був. Талант успадкував від батька, який добре вправлявся не лише з металом, але й був неабияким столяром.

– Коли ми з дружиною збудували хату, прийшов час подумати і про ворота, – пригадує господар. – Я тоді саме працював із ковалем і якось у розмові зізнався йому, що хочу викувати трояндового паркана. Він лише посміявся: мовляв, нічого у тебе не вийде, бо ця квітка має надто складну композицію. Його слова зачепили за живе, тому вирішив довести, що таки зумію зробити те, що задумав. Син купив книжку з ковальства, де детально розписувалося, що і як кується.

На виготовлення воріт пішов цілий рік, адже кожну деталь намагався зробити досконалою. Там немає жодного купленого елемента. Передалося Петрові Климцю і батькове вміння працювати з деревом. Майже всі меблі в оселі він створив своїми руками. Зізнається, що річ, над якою працює, має розробити самостійно, так би мовити, від і до.

– Навіть елементарного карниза не можу зробити за чиїмось малюнком, він у мене просто не виходить, – підкреслює Петро Гаврилович. – Та й втілювати те, що придумали інші, не цікаво. Буває, півночі лежу, обдумую, як та чи інша річ виглядатиме, потім малюю її. Іноді у творчих питаннях допомагає дружина Світлана, вона у мене вміє гарно малювати, веде у школі художній гурток.

Петро Климець за освітою будівельник, постійно їздить на заробітки у Росію і дещо з побаченого там повторив у себе вдома. Жодна із кімнат у його будинку не схожа на іншу. Аби гарно відпочити після важких буднів, на подвір’ї збудував невеличку сауну, куди приходить паритися чи не усе село.

– Все, що сьогодні маємо, це величезна заслуга Петра. За що б не взявся, обов’язково доведе до кінця, – характеризує чоловіка Світлана Іванівна. – Ніколи не поспішає, старається зробити все ідеально, бо він дуже творча та відповідальна людина.

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>