«Чи платять мені, матері-героїні, надбавку до пенсії?»

«У вашій газеті я прочитала, що мати-героїня отримує одноразову допомогу і 25% надбавки до пенсії. От щодо них я і хочу з’ясувати. Коли мені вручали посвідчення «Матері-героїні», говорили, щоб я чимшвидше подавала документи на оформлення надбавки. Але я собі спостерігала, що пенсію мені збільшували так само, як і всім пенсіонерам. А мали б доплачувати по гривень 300. Поясніть, чи отримую я 25% надбавки, про яку читала?»

Галина САЙ,

с. Мишів Іваничівського району

Волинської області

У Волинському департаменті соціального захисту відповіли, що, відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», від 1 червня 2000 року пенсії встановлюються як надбавка до розміру пенсії матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. 29 січня 2003 року нашій читачці встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною як матері, що народила шість дітей, у розмірі 21% від прожиткового мінімуму. У зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» з 1 січня 2008 року розмір цієї надбавки становив 36% від прожиткового мінімуму. Із 7 серпня 2012 року розмір встановленої надбавки за особливі заслуги перед Україною становить 40% від прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Галина Дмитрівна одержує пенсію у розмірі 1384 грн 98 коп., в тому числі надбавка за особливі заслуги перед Україною як матері-героїні – 357 грн 60 коп. (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, у 2013 році становить 894 грн. Отже, 40% від 894 грн – 357,6 грн).

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>