Чи можна їсти яблука до Спаса?

«У моєї бабці немовлятами померло двоє дітей, і з того часу вона до Спаса не їсть яблук. Це правильно? І ще – чи можна їсти ранні сорти яблук, адже до Спаса, коли їх освячують, вони вже проходять?»

Наталія М., м. Ковель

Ще у старозавітні часи землероби приносили до храму першоплоди, щоб подякувати Богові за милість. А вже шостий Вселенський Собор свідчить про благословення первоплодів винограду і пшениці як головних компонентів, з яких печуть хліб і роблять вино, які використовують під час звершення Божественної літургії. Оскільки на території Русі виноград достигав пізно, то його, за традицією, замінили яблуками. На сайті Української православної церкви зазначено: «…не треба відкидати багатовікові благочестиві традиції нашого народу. Наприклад, особливо суворо дотримувалися традиції не вживати яблука до Спаса жінки, які втратили своїх дітей. Тому можна тільки вітати, коли мати бере на себе подвиг посту заради ненародженої дитини або дитини, яка померла. Взагалі треба знати правила усієї Повноти Православної церкви, але й поважати місцеві традиції своєї церкви-матері. Таким чином, не згрішив той, хто вживав до Спаса яблука, що раніше достигають. Але й той, хто заради Бога таким чином постував, є достойним похвали».

Наш кор.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>