Осетинка 20 років живе в Україні без паспорта

І на батьківщину повертатися не збирається

Коли старші люди, збираючись за столом на сімейні свята, виголошуючи тости, кажуть: «Щоб був мир, дітки…», молодше покоління якось не надає значення цим словам. Бо не відає, що таке війна… Дехто вже й не знає, коли востаннє на українських землях лунали вибули – і слава Богу! А от Хандзеріфа Пухаєва, що мешкає в Паридубах Старовижівського району на Волині, тікала від війни з Південної Осетії. Чеченка – так її прозивають у селі, грузинка – записано у господарських книгах Смідинської сільської ради, осетинка – так називає сама себе. Та проживши в нашій країні двадцять літ, тільки зараз оформляє документи на отримання українського паспорта…

Хандзеріфа ПУХАЄВА пустила на Волині коріння

Хандзеріфа ПУХАЄВА пустила на Волині коріння

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висилала гроші на ремонт хати, яку весь час руйнують

– Так що незабаром я можу стати громадянкою України. Хоча до останнього надіялася, що колись таки повернуся на батьківщину, – розповідає Хандзеріфа Давидівна. – Та вже не судилося… Я чотири рази висилала гроші на ремонт хати, однак щоразу її руйнують… Там стріляють, стріляють… Тож нема куди повертатися. У брата своя сім’я – туди нема чого йти. Та вже й не тягне додому, бо тут моя єдина донька, внучка, зять…

Жінку погнала з обжитих місць у Цхінвалі війна. Чоловік загинув, і вона, схопивши малолітню доньку, у 1991 році втекла із охопленої військовими конфліктами території в Україну:

– Через що виникають війни? Зазвичай через землю. Так сталося і в нас. Тож я вирішила рятувати від війни дитину і спочатку потрапила в Харківську область.

Хоч Анжела (так осетинку називають в Україні) працювала в ресторані «Осетія» шеф-кухарем, у нашій державі хапалася за будь-які заробітки, аби вижити.

– Я вкалувала, як ішак, – каже. – Брала для обробітку лан буряків, трудилася на свинофермі. Там зустріла дівчат із Західної України. Дуже толкові, роботящі. Про те, що в ті роки на сході України на сезонні роботи приїжджали західняки, дізналася від місцевих керівників, які хвалили таких трударів. Тож вирішила переїхати з тими жінками на Волинь. Таким чином спочатку опинилася в Шацьку. Маючи статус біженки, працювала гардеробницею, прибиральницею. Потім зустріла свого другого чоловіка. З ним вирішили все ж повернутися в Осетію, бо захворів брат. Та в нас люди дещо не такі як в Україні: гарячі, не терпітимуть тих, хто любить заглянути в чарку. А мій руський муж таки міг випити. Я переконалася, що українець в Осетії не дуже приживеться, тож вирішили повернутися на Волинь. Родичі порадили зупинитися в Паридубах, там якраз створювався колгосп. А оскільки роботи не боялася, то пішла працювати в сільське господарство, де доглядала телят.

Допомагає знайти зниклих та… потопельників

Пані Анжела каже, що в Паридубах її прийняли добре. Однак 2005 року трагічно загинув її другий чоловік. Тож залишилася сама. Надії повернутися на батьківщину вже нема, адже тут донька створила власну сім’ю і живе в Турійську.

– Люди в селі хлібосольні. Коли мені було важко, допомагали. От і цю хатину місцеве керівництво мені виділило, мовляв, живи, скільки потрібно. Я ремонт зробила, – показує помешкання жінка. – Навесні приїжджав брат, полагодив сарай. Правда, нічого там не тримаю. Бо люди часто мене забирають когось знайти.

– Як це?

– Звертаються, щоб допомогла віднайти зниклу людину чи потопельника, або викрадене авто… Наприклад, нещодавно шукала в одному озері тіло хлопця, яке не могли знайти кілька днів. Настраждалася з його батьками, але таки віднайшла… Якось жінка прийшла, каже, чоловік зник. Де подівся? А він сидить у тюрмі… Ви не думайте, я людина віруюча, багато жертвую на храми, їжджу до Почаєва. На свою діяльність навіть маю ліцензію… – стверджує Хандзеріфа Давидівна. – А відмовити людям допомогти в біді не можу…

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

ДЛЯ ДОВІДКИ: Південно-Осетинська автономна область (Південна Осетія) зі столицею Цхінвалі за радянських часів входила до складу Грузії. Проблеми в краї почалися у 1990-х роках, коли місцева влада ухвалила рішення про створення незалежної республіки. Офіційна Грузія визнала ці дії неконституційними. 2008 року за підтримки і збройного втручання Росії регіон було повністю виведено з-під контролю Грузії, після чого незалежність республіки визнали сама Росія, Венесуела, Нікарагуа… Більшість світу так і не визнала Південної Осетії незалежною країною.

 

 

  •  
Comments:

Один коментар до Осетинка 20 років живе в Україні без паспорта

  1. Pingback: Осетинка 20 років живе в Україні без паспорта | NetPress

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>