Хрест над криницею, що пересохла від сліз

Сафатова Долина на хуторі Пащиха вважається одним із найпечальніших місць на теренах Демидівського району. У сорокових роках минулого століття тут діяла диверсійна група енкаведистів, перевдягнених у форму вояків УПА. Від їхніх рук загинуло чимало мирних жителів лише тому, щоби провину за вбивства «перекинути» на повстанців.

Місцем вічного спочинку для убієнних ставали глибокі тутешні криниці. Лише через десятиліття ці криниці розчистили. Водночас на поверхню випливла правда про загін Сафата Панасюка та його істинне завдання.

Аби повідати цю правду і пошанувати пам’ять про загиблих, щороку наприкінці липня в Сафатовій Долині люд збирається на панахиду та мітинг. Відбулося таке пошанування і цьогоріч - біля пам’ятного знака (хреста) на місці загибелі мирних жителів. Його головною віхою стала поминальна молитва, яку виголосив настоятель Свято-Хресто-Воздвиженської церкви УПЦ КП села Малево о. Андрій.

Донедавна характерною особливістю поминань на Сафатовій Долині було те, що тут своїми спогадами із присутніми ділилися очевидці тих страшних лихоліть. Наразі одні з них відійшли в засвіти, інші за станом здоров’я не змогли прибути на проведений захід. Утім, як зазначив о. Андрій, очевидці відходять, але залишається живою пам'ять. І доки ця пам'ять не згасатиме, доки повчальними та застережними для народу будуть події, що відбувалися на сумнозвісній «долині смерті».

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>