Україні загрожує дефолт

Україні загрожує дефолт у разі скорочення золотовалютних резервів до рівня нижче $20 млрд.

Як пише «Газета по-українськи» (http://gazeta.ua/articles/business/_ukrajini-zagrozhue-defolt-vzhe-naprikinci-roku-zmi/507762), за останні півтора року Україна втратила $8,6 млрд золотовалютних запасів. Нині резерви Національного банку України (НБУ) знизилися до шестирічного мінімуму – $23,1 млрд.

Якщо вони скорочуватимуться такими ж темпами, то у грудні становитимуть $15-18 млрд. Тоді інвестори зрозуміють, що країна неплатоспроможна. Після цього може початися масовий розпродаж облігацій України, а закордонні кредитори попросять повернути борги достроково.

Ускладнює ситуацію те, що масовий відтік капіталу з ринків, що розвиваються, призвів до девальвації валют майже у всіх країнах. Це означає, що позиції українських експортерів на зовнішніх ринках погіршаться.

Водночас на одному з останніх засідань Кабінету міністрів голова уряду Микола Азаров представив райдужну картину стану економіки. Правда, замість основних економічних показників назвав другорядні: зростання обороту роздрібної торгівлі, збільшення обсягу виробництва сільгосппродукції, низьку інфляцію і зростання зарплат на 10%.
 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>