Вчительку визнали матір’ю-героїнею лише в 90 літ

Радіє жінка, що це колишні учні їй допомогли

Галина Климовець із села Мельниці Ковельського району все життя пропрацювала вчителем у школі. У хаті на стінах під склом чорно-білі і кольорові групові знімки її учнів. Не одне покоління вивчила, зважаючи, що приїхала вона сюди працювати з Полтавщини аж у 1940 році. Зараз, звісно, на пенсії. Поважний вік – 91 рік – дає про себе знати: очі погано бачать, ноги теж не слухаються. Але світла пам’ять ще не зраджує.

Галина КЛИМОВЕЦЬ виглядає дітей та внуків

Галина КЛИМОВЕЦЬ виглядає дітей та внуків

Якби мені не сказали, що Галина Яківна в минулому вчитель, я про її професію здогадалася б відразу ж, з перших хвилин розмови. Спокійний тон, ліричний переказ, чиста українська мова – розказує, ніби роман пише! А їй, і правда, є що згадати.

Родом із Полтавщини, тож про голодомор не з оповідей чула. Люди у її селі вмирали цілими сім’ями. Сильніші виходили копати канави вздовж дороги і туди стягували трупи. От і все поховання. Каже, що лип у них росло багато, то діти ще заздалегідь усі пагони на них об’їли. Голод навіть змусив скотомогильник край села вирити. Сморід стояв такий, що підійти близько не можна було. А люди вперто лізли і там же вмирали. Збиралася по «кісточку» і наша героїня, але в останній момент відмовилася – страшно стало лізти у ту чорну смердючу яму. Їхня сім’я тоді чудом вижила: вісім дітей, батьки, баба з дідом. Виявилося, що у родині багато довгожителів. Мовляв, її дід прожив до 116 років, бабця – до 98. Трудилися до останнього і на схилі літ тільки й сперечалися, коли краще померти: бабця казала, що на Проводи, а дідусь – на Маковія, бо новий мак вродить і на поминальний стіл пирогів з маком напечуть. Напевно, прожив би багацько і її батько, якби не пробув у полоні під час Першої cвітової війни вісім років. Повернувся із підірваним здоров’ям, мучився і помер, трохи до 80 не доживши.

Освіта у цій сім’ї була на першому місці. Церковно-приходські школи закінчували батьки, а вони, діти, – вже інститути. Галина Яківна обрала педагогічний: учитель історії та географії. І в 1940 році за направленням потрапила на Волинь.

– Тут, у Мельницях, була тоді велика восьмирічна школа, – розповідає Галина Яківна. – Працювати доводилося у дві зміни, українці навчалися окремо від євреїв. Єврейські діти ходили в костюмчиках, ошатні такі, а от наші – бідні-бідні. Та ще й карали їх страшно за будь-який непослух: у кутку стояли у воді різочки, якими били по дупі чи руках, і забороняли кричати та плакати. Слава Богу, що ті різочки вже в минулому. У селі я познайомилася із місцевим хлопцем Костянтином, ми почали зустрічатися. І от яка доля: одружилися ми 16 червня 1941 року, а війна почалася 22 червня. Не встигли і пожити разом, як Костю забрали на фронт, а я (потім дізналася, що вагітна) поїхала на Полтавщину, до своїх рідних. Думала, буде краще, а там – біда чорна. Хата наша горіла вже тричі. Щоправда, місцеву школу німці не закрили, вона продовжувала функціонувати, і мені, зважаючи на бідове становище родини, дозволили там вчителювати. Дозволялося вчити дітей тільки писати, читати та співати про курочку Рябу. Так я у тій школі у перерві між уроками і народила свого сина. Потім мене з дитям відправили в інше село вчителювати. Я приїхала в нікуди: не мала ні на чому спати, ні чим дитину вкрити. Добрі люди принесли соломки – ліжко зробила. Життя тоді було важке. Підемо з жінками, назбираємо гільз від снарядів – і їсти в них варимо. А вони зривалися: скільки смертей було, скільки контужених. На ринку за стакан солі треба було дати сім стаканів крупи. А де їх узяти? Так і жили, якщо один одного не пошкодує, можна було вмерти. Навіть День Перемоги ми відсвяткувати незабутньо: техпрацівниця нарвала кропиви, додали трохи солі – і от з таким борщем сіли відзначати щасливий день.

Її чоловік Костянтин усю війну відвоював, як кажуть, від дзвінка до дзвінка. Що цікаво, йому довелося визволяти своє ж село. Бо писав дружині про це в листах: «4 лютого ми звільнили Луцьк, а 16 – Мельниці… Тож можеш повертатися на Волинь, тут легше жити, є картопля». Пройшов з боями всю Польщу, навіть табір смерті Освенцим довелося визволяти. Звільняв Кенінсберг, йому вручили орден Слави ІІ ступеня. Дійшов до Берліна. Був кілька разів пораненим, але, найголовніше, повернувся додому живим. Виростили з дружиною чотири синочки і лапочку-дочку. Діти розлетілися по світу (хвалилася мати, що про них навіть московські газети пишуть), чоловік помер ще у 1997 році – живе з того часу Галина Яківна сама, виглядає з віконця рідних. Добре, що не забувають про неї й колишні учні. Саме вони, вважає, і добилися того, щоб її нарешті визнали матір’ю-героїнею і вручили минулого року, на 90-річчя, орден та допомогу.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>