Дві пари близнюків народила в… один день

П’ятірко дітей виховує подружжя Трачуків із села Града Кременецького району. Людмилі недавно виповнилося 26 років, Микола – на два роки старший. Люда – мама незвичайна, бо не лише дала життя двом парам близнюків, а й примудрилася народити їх в один день – 12 жовтня, щоправда, з різницею у рік. У подружжя підростає також старша донька Юля, якій п’ять років.

Дід бовкнув: «От якби в один день народилися»

Сім’я ТРАЧУКІВ

Сім’я ТРАЧУКІВ

У будинку Анатолія Трачука, батька Миколи, велике сімейство з десяти душ не розкошує, але й на долю не нарікає. Господар Анатолій Микитович, його дружина Зінаїда Степанівна, їхня молодша донька Люда та молоде подружжя з купкою дітей живуть душа в душу. Старша донька Трачуків із чоловіком мешкає у Кременці.

– Ніхто у нашому селі не має стільки внуків! – хвалиться «п’ятизірковий», за висловом односельців, «дєд» Анатолій Микитович. – Сім’я велика, і нам, дорослим, треба крутитися. Я за професією шофер, а після розвалу колгоспу став будівельником. Їздив на заробітки до Києва, у Карпати. Нині підробляю у місцевого фермера. А Микола мій – зварювальник у ковальському цеху…

– На його плечах і лежить утримання малечі, дружини, бо заробітки у нас із чоловіком невеликі, – додає Зінаїда Степанівна, яка трудиться листоношею.

Родина тримає дві корови, іншу живність, бо малюки дуже люблять «моко» і «няско» – молоко і м’ясо.

Багатодітний тато Микола цього літа взявся надбудовувати другий поверх у хаті. Взятий у кредит і вже виплачений «Ланос» татко недавно поміняв на комфортний бус. Своїми руками викував стіл, ліжко, лавки, паркан, зробив для дітей гойдалку.

Запитую Людмилу Трачук, як їй вдалося втрапити з двома парами близнюків «у яблучко»: народити в один день?

– Двійнята йдуть по моїй лінії, я сама теж із двійні, маю молодшу на кілька хвилин сестру Любу, – пояснює молода мама. – У Люби троє дітей, але всі народжені в різний час. Двійнята зазвичай з’являються в другому поколінні, у мене ж двійні народилися одна за одною, та ще й того самого числа. Як так сталося, лише Бог знає…

Бабуся Зіна згадує, що невістка вдруге завагітніла, коли старшій онучці Юлі було майже три роки.

– Коли ми дізналися про двійню, я трохи злякалася. Думала, що не буде ні дня, ні ночі спокійної, – зізнається бабуся. – Дітки народилися, і якось помаленьку все увійшло в свою колію. А через три місяці бачу, що Люда моя якась така повна стала. Пішла вона в жіночу консультацію і дзвонить мені звідти. Я жартома й питаю: «Що, знову двійня?» «Так», – каже. А я: «О, Боже!» А потім, пам’ятаю, додала: що ж зробиш? Коля, коли взнав, бовкнув: «От добре, щоб ще ті двоє в один день народилися». І так воно й сталося.

Усі діти різні

І першу двійню, Дениска та Даринку, і другу, Костика й Оленку, Людмила виносила легко, діти народилися здоровими. За словами бабусі Зіни, вони дуже різні за темпераментами.

– Старша Юля спокійна, меланхолійна, а Дениско – проворний, вредний, – з теплотою в голосі характеризує онуків Зінаїда Степанівна. – Трактор завівся у сусіда – і він уже біжить туди. Якось пропав кудись, то ми зі страху ледь не вмерли. Даринка ж полохлива, а Оленка дуже спокійна. Їй навіть пустушки не треба – покладе пальця в рот і спить. Костик теж не з боязких: як рік минув, то й він став собі ходити, куди заманеться…

У жовтні першій парі влаштують день народження з нагоди триріччя, другу вітатимуть із дворіччям. Тривогу у рідних нині викликає маленький Костик – у нього виявили надмірний білок у сечі, мама з татом повезли малого у Львів на обстеження.

– Біда, бо лікарі тупо лічать, – зітхає дід Анатолій. – Десь дитина прихворіла на грип, то ні в Кременці, ні в Тернополі ради не дали – перекапали «хімії» так, що у малого живіт спух. Нирки посадили…

Для молодих Трачуків довгий шлях, коли серце болітиме за дітей або ж, навпаки, тішитиметься їхніми успіхами, лише почався. Тому побажаємо батькам терпіння і любові на цій життєвій дорозі, а діткам – міцного здоров’я!

Світлана Клос,

Тернопільська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>