На Поліссі живе двійник Тараса Шевченка

Сергій КОНОНЧУК в образі Шевченка

Сергій КОНОНЧУК в образі Шевченка

Коли брав участь у конкурсі, мав стільки літ, як і Кобзар

 «Чи не в кожному селі живе свій Шевченко – настав час про них дізнатися. Вік значення не має. Збереглося чимало зображень поета, щоб ми могли порівняти їх із зовнішністю претендентів», – повідомили організатори Всеукраїнського конкурсу двійників Тараса Шевченка, який вперше проводився позаторік у Києві.
Участь у ньому брали чоловіки з усієї країни. Серед 29 претендентів заявку подали і четверо кандидатів з батьківщини поета. Був навіть і повний тезко – Тарас Григорович Шевченко з Канівського району Черкащини. Зареєструвався і заслужений артист України Петро Панчук, який неодноразово грав Кобзаря. На фінал конкурсу приїхало всього 18 учасників, серед яких і обрали найбільш схожого. Переможцем став інженер з Чернігова Станіслав Новак.
Можливо, якби на фінал зміг потрапити волинянин Сергій Конончук з Каменя-Каширського, хтозна, чиєю була б перемога. Адже схожість волинянина на знімку із зображенням Шевченка вражаюча: той же глибокий, проникливий погляд, такі ж вуса.
Сергій КОНОНЧУК

Сергій КОНОНЧУК

– Цей знімок зробила моя дочка ще задовго до конкурсу, – розповідає пан Сергій. – На цьому фото я без гриму. Вдягнув старого кожуха, якого привіз ще з Тюмені, де за Союзу працював. Дочка зробила спеціальне освітлення. Коли я побачив фотографію, і сам здивувався: настільки схожий на Шевченка!

Вперше про свою подібність з поетом почув років десять тому від дружини: «Якось так глянула і каже: «Слухай, та ти викапаний Шевченко!» Про це згодом чоловікові зауважували і друзі. Тож коли знайомий підказав надіслати заявку на участь у конкурсі, погодився. Дізнавшись умови, відправив фотографію – і отримав запрошення. На жаль, так склалися обставини, що не зміг поїхати на сам фінал. Цікаво, що у той рік Сергій мав 47 років, як і Шевченко. Цікавимося, чи зачитується поезією генія, чи має свого «Кобзаря». На що чоловік відповідає:
– Звісно, «Кобзар» вдома є, та не старовинний, а сучасний. Поезію знаю небагато, бо за бізнесом, сім’єю, клопотами про внучку часу нема. Дуже хотів би побувати у рідному селі поета, думаю, що поїду. А так з Шевченком мене пов’язує хіба що зовнішність…
Олена ПАВЛЮК,
Волинська область
Фото Мирослави КОСЬМІНОЇ
До теми
1) У США вже двадцять років поспіль проводиться конкурс двійників письменника Ернеста Хемінгуея. А в Росії у Псковську область з’їжджаються двійники Пушкіна, де головними умовами конкурсу є не тільки схожість з поетом, а й знання його творчості.
2) У Колумбії відбувся конкурс двійників президента США Барака Обами, де переможцем визнали 32-річного автомеханіка. Щоб взяти участь у змаганні, він подолав півтори тисячі кілометрів.
3)Цікавий факт: Чарлі Чаплін, який інкогніто брав участь у конкурсі двійників імені себе, посів… друге місце.
4) Нещодавно римська поліція затримала двійника покійного Папи Римського Івана Павла ІІ. Актор зі Словаччини, дуже схожий на понтифіка, фотографувався з туристами.
  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>