Перша допомога при захлинанні

Якщо людину витягнули з води непритомною, без явних ознак життя, їй насамперед потрібно відкрити рот і витягнути язик (рукою, обгорнутою в хустку або рушник). Якщо рот забруднений, очистити його. Потім слід видалити воду зі шлунка та легень. Для цього потерпілого кладуть упоперек на валик з одягу, колоду або на зігнуте коліно і сильно натискають руками на спину. Далі – штучне дихання. Постраждалого кладуть на землю обличчям вниз. Той, хто надає допомогу, стає на коліна, охоплюючи ними ноги потерпілого, кладе долоні на нижні ребра (з обох боків хребта) і з силою протягом двох секунд натискає руками на спину, видавлюючи повітря з грудної клітки. На рахунок «раз-два» припиняє тиск, не забираючи рук (грудна клітка розширюється – і повітря входить у легені). Частота штучного дихання – 16-20 разів на хвилину, тобто відповідає частоті нормального дихання. Застосовувати доти, доки хворий не прийде до тями.
Взагалі, втонути можна двома способами – стандартно і «насухо». Якщо потопаючий з останніх сил бореться за життя, судомно ковтає повітря, з’являється над водою і зникає – у дихальні шляхи обов’язково потрапить вода. У таких випадках потопельник матиме синю шкіру, а з носа та рота виходитиме піниста речовина. А от «насухо» люди тонуть внаслідок втрачання свідомості. Вони тоді не чинять опір і майже моментально опускаються на дно. Вода в легені не потрапляє, може бути тільки в роті та глотці.
  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>