На повіках поселився кліщ?..

Демодекс – це кліщ-паразит, який живе всередині волосяних мішечків, фолікулів і сальних залоз. Паразитує на шкірі у більшості людей і входить до складу нормальної мікрофлори. Кліщ живиться злущеними клітинами, не виявляючи своєї присутності. Але цілий ряд факторів, наприклад, порушення гормонального балансу, зниження захисних властивостей шкіри, постійне психологічне напруження, захворювання кишково-шлункового тракту, зловживання алкоголем призводить до надмірного розмноження кліща. Улюблена його локалізація – повіки, шкіра обличчя, зовнішній слуховий прохід. Демодекс викликає інфікування і запалення сальних залоз. Шкіра стає горбистою, з’являється відчуття стягнутості, свербіж. При нераціональній терапії процес поширюється і призводить до серйозних змін шкіри.
Згідно зі статистикою, близько 17% хвороб очей становить демодекоз. Якщо ви відчуваєте їхню підвищену втомлюваність і сухість, почервоніння і свербіж повік, відчуття «піску», липкі виділення і кірочки на повіках після нічного сну – всі ці скарги можуть бути симптомами демодекозу повік. Набряк і свербіж повік посилюються після нанесення живильного крему, перебування на сонці, при використанні косметичних засобів. Вії через підвищену ламкість коротшають і випадають. Це захворювання дуже підступне. Його легко сплутати з алергією, бактеріальним кон’юктивітом і т.п. Ми часто не звертаємо увагу на незначне почервоніння, «важкість» в очах, приписуючи цей стан звичайній втомі після роботи за комп’ютером, алергії або іншим зовнішнім причинам.
Демодекоз виліковний, але ефективність і успіх лікування залежить від правильності лабораторного діагнозу і бажання вилікуватись. Це тривалий процес. Тож звертайтеся по допомогу до висококваліфікованих спеціалістів, а саме – до дерматолога і офтальмолога.
Валентина ЛЯСКАЛО,
лікар-лаборант Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання
  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>