Ніно Катамадзе у Луцьку так і не заспівала українською

Уже всьоме древній Лучеськ зібрав поціновувачів містично-історичної культури княжої доби на арт-шоу «Ніч у Луцькому замку».

Давню епоху відтворювали театри стародавнього танцю Belriguardo (Польща) та «Джойссанс» (Київ), музичні гурти середньовічної музики Euphorica (Чехія – не намагалися «сподобатися» публіці ламаною російською, а спілкувалися по-європейськи англійською), Irdorath (Білорусь), клуби історичної реконструкції «Паладін» (Львів),  «Аквітанія» і «Лучеськ» (Луцьк) демонстрували  лицарські бої та майстер-класи стрільби із лука. Фанатів «важкої» музики порадував литовський гурт Zalvarinis.

Містерію ночі доповнювали театр вогню «К.О.Т» із Києва. Також на неофіційній сцені з фаєр-шоу виступили учасники луцького колективу «Санрайз». Не втрималась від спокуси показати власний номер його учасниця, яка цього вечора як журналіст представляла Інтернет-портал «Четверта влада». Поклавши сумку і скинувши взуття, Саша вправно приборкувала різні вогняні снаряди.

Опівночі стародавній замок ожив у 3D-відеоінсталяції «Містерія часу». Тривимірне відео проектували на В’їзну вежу замку. ЇЇ стіни ніби рухались у часі, руйнувались і зводились. На них з’являлися лицарі, князь Любарт та величний птах орел – як символ мужності й непереможності. У кінці відеоінсталяції на вежі зобразили герб міста Луцька.

Кульмінацією дійства став виступ грузинської співачки Ніно Катамадзе і гурту Insight. Оскільки Ніно виконує джаз, то і публіка переважно була відповідна. Журналістів Катамадзе зачарувала ще під час прес-конференції своєю енергетикою. Згодом її відчула на собі й уся публіка. Зазначимо, що співачка вийшла на сцену з босими ногами, багато рухалася і чимало уваги приділяла спілкуванню з прихильниками. Гості арт-шоу, як кажуть, стояли на вухах і ніяк не хотіли відпускати джаз-діву зі сцени. Журналісти очікували від співачки сюрпризу – питали, чи заспіває українською. Ніно зауважила: «У мене вдома живе справжня бандура. Дуже хочу збагатити свій репертуар українськими піснями за допомогою цього унікального інструмента. Не знаю, чи дозволить ситуація щось вигадати сьогодні – побачимо». На жаль, цього разу української пісні від Ніно почути не вдалося, натомість шанс заспівати разом із Катамадзе отримала волинська співачка Галина Конах.

Уночі можна було не лише насолодитися мистецтвом, але й придбати класні аутентичні керамічні, ковані речі, сувеніри, а й скуштувати питних медів, гарячого вина, пива, інших старовинних напоїв та різних страв. До речі, цього року виникла невеличка проблема – місцеві кафе і ресторани не поспішали долучатися до проведення свята. Тож довелося залучати бажаючих з інших областей. Справжніми середньовічними стравами порадувала харчевня «Веселий бурдюк» із Хмельницького. Свою смакоту вони готували на відкритому вогні та у великих казанах.

У плані режисури й організації фестиваль ще трохи підріс, помітно, що творчим ідеям стає затісно у мурах невеликої фортеці. Напевно, саме тому з року в рік переходить проблема з чергами біля туалетів, а для розміщення додаткових банально бракує місця. Тому популярний міжнародний фестиваль середньовічної культури «Ніч у Луцькому замку» у найближчі роки планують значно розширити як у часі, так і територіально. Про це розповів голова оргкомітету «Ночі у Луцькому замку-2013» Святослав Кравчук. Зокрема, є задумка проводити фестиваль у кілька днів. А його апогеєм буде «Ніч у Луцькому замку». Не виключено, що фестиваль у найближчі роки вийде за мури твердині й захопить Замкову площу, а можливо, й площу ринкову.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>