За які періоди враховується заробіток при призначенні пенсії?

«До пенсії мені ще кілька років, але я ніяк не можу розібратися з тим, яким чином нараховуватиметься пенсія. Я працював у багатьох місцях, деяких підприємств зараз вже й немає – де ті довідки про зарплату збирати? За які періоди враховуватиметься заробіток при призначенні пенсії?»

Микита Петрович,

Волинська область

Для обчислення пенсії враховується лише заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року (за цей період індивідуальні відомості про застраховану особу надаються відділом персоніфікованого обліку, тобто пенсіонеру не потрібно надавати довідки про заробітну плату з підприємств, установ, організацій, де він працював).

Що стосується заробітної плати за періоди роботи до 1 липня 2000 року, то така заробітна плата може бути врахована при обчисленні пенсії за таких умов:

– за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами. Таке право пенсіонери матимуть лише у період до 1 січня 2016 року;

– у разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців.

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» змінено показник середньої заробітної плати, з урахуванням якого визначатиметься заробіток для призначення пенсії. Передбачено, що з 01.01.2012 буде використовуватися середня зарплатня (дохід) у середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>